El consorci del projecte dissenyarà carteres de solucions de gestió adaptades i models bioeconòmics i de governança innovadors per millorar la resiliència dels boscos del demà.
El projecte eco2adapt pretén ajudar les parts interessades a gestionar els boscos per optimitzar la resiliència social i ecològica.
El projecte utilitzarà mètodes d’intel·ligència artificial per crear carteres d’espècies resistents al clima i mètodes de gestió disponibles a través d’una aplicació per a telèfons intel·ligents.
Eco2adapt és un projecte d’acció de recerca i innovació d’Horizon Europe titulat “Adaptació i canvi basats en els ecosistemes per donar forma, protegir i mantenir la resiliència dels boscos de demà”. Amb l’objectiu de vincular la resiliència forestal amb el canvi climàtic i els impactes antropogènics a Europa i la Xina, el projecte pretén reduir la vulnerabilitat i construir la resiliència socioecològica al canvi climàtic.
Liderat per l’Institut Nacional de Recerca per a l’Agricultura, l’Alimentació i el Medi Ambient (INRAE), eco2adapt reuneix 31 organitzacions europees i xineses sobre silvicultura, ecologia i canvi climàtic, entre elles el Centre de Ciència i Tecnologia Forestals de Catalunya (CTFC).
Assolir pràctiques de gestió forestal resilients requereix solucions locals adaptades. Utilitzant un enfocament d’adaptació basada en ecosistemes (EbA) que considera la biodiversitat i els beneficis de la natura per als humans, eco2adapt considerarà no només les espècies d’arbres, sinó el benefici per a tot el sistema socioecològic, de manera que les comunitats locals puguin contribuir a salvaguardar els boscos multifuncionals del demà. . Per entendre millor la percepció social i l’acceptabilitat de les solucions d’EbA, eco2adapt treballarà amb tots els nivells de parts interessades per entendre què impulsa la seva presa de decisions i per crear models i polítiques de canvi per a una gestió forestal, negocis i governança resilients que s’implementaran de manera efectiva. tant pels ciutadans com pels governs.
El consorci també desenvoluparà eines digitals utilitzant mètodes d’intel·ligència artificial d’avantguarda per aprofitar la informació de Big Data als arxius forestals de tot el món. Combinada amb models sofisticats per predir els efectes de la gestió sobre la dinàmica forestal en un clima canviant, i com això afectarà els serveis i les contribucions a les persones, la informació s’utilitzarà per crear carteres d’espècies resistents al clima i mètodes de gestió als quals es pot accedir mitjançant una aplicació gratuïta per a telèfons intel·ligents. L’aplicació ajudarà els gestors forestals a triar la millor espècie/barreja d’espècies per plantar en funció de les condicions locals, les projeccions climàtiques i les necessitats de la comunitat.
eco2adapt co-crearà solucions per als boscos resilients juntament amb les parts interessades en 15 punts calents del clima a Europa i la Xina. S’establiran Living Labs a cada hotspot, que s’han seleccionat per cobrir una àmplia gamma de boscos i tipus de clima. La biodiversitat animal i vegetal es controlarà mitjançant ciència ciutadana, teledetecció i experiments. La gestió a l’estil EbA es provarà en llocs experimentals i les millors solucions es demostraran als llocs del far, amb formació sobre EbA als grups d’interès. Les activitats de Living Lab permetran a les parts interessades conèixer noves solucions a Europa i la Xina, com ara noves assegurances forestals i mecanismes empresarials, esquemes de certificació i actualitzacions de polítiques.
Last modified: 3 gener 2023