BLOGNEWS

Investigadors i professionals d’incendis forestals debaten nous resultats en el camp de la gestió integrada del foc

17 març 2023

27 investigadors i professionals van presentar el seu treball sobre diferents aspectes de la gestió integrada del foc, inclosa la recerca doctoral de 13 investigadors finançada pel projecte europeu “PyroLife”. 

El Servei Català de Bombers i Salvament, i la Fundació Pau Costa en col·laboració amb el CTFC va organitzar una sortida de camp.

La conferència va acollir investigadors i professionals d’incendis forestals d’Europa, Estats Units i Nova Zelanda per discutir el present i el futur de la gestió integrada del foc. 

PyroLife, un programa de formació de doctorat sobre gestió integrada del foc finançat per les Accions Marie Skłodowska-Curie, ha creat la Jornada PyroLife 2023 “Els quatre eixos de diversitat dels incendis forestals”, celebrada a Barcelona del 14 al 16 de març. Organitzada per la Fundació Pau Costa, la Universitat Oberta de Catalunya i la Wageningen University & Research, i amb la participació d’investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestals de Catalunya (CTFC), la jornada pretén conèixer els resultats obtinguts pels doctorands de PyroLife, per debatre el present i el futur de la gestió integrada del foc. 

Durant el primer dia de les jornades, els participants s’han unit a una sortida de camp, de la mà del projecte europeu FIRE-RES, organitzada pel Servei Català de Bombers i Salvament, i la Fundació Pau Costa en col·laboració amb el CTFC. Els participants van visitar el Pont de Vilomara, una zona cremada el juliol de 2022, i una zona estratègica per lluitar contra els incendis forestals situada a la conca alta del riu Llobregat. Al Pont de Vilomara, els membres del Servei Català de Bombers i Salvament han parlat del comportament del foc i de la complexitat dels treballs d’extinció un cop el foc ha arribat a la interfase urbà-forestal. Juntament amb els investigadors del CTFC, es va debatre els efectes dels incendis forestals en els serveis dels ecosistemes, centrant-se en el sòl i com els incendis de baixa intensitat poden ajudar a reduir la gravetat dels futurs incendis forestals. Durant la visita a l’àrea estratègica de la conca alta del Llobregat es van presentat diferents opcions de gestió integrada per crear una zona de baixa disponibilitat de combustible que permeti maniobrar amb seguretat als serveis d’emergència. En aquesta parada es van analitzar els efectes de l’aclariment i les cremes prescrites sobre la dinàmica del combustible. 

La gestió integrada del foc és un enfocament de gestió d’incendis que busca reduir els riscos i maximitzar els beneficis del foc mitjançant la integració del coneixement i l’experiència de múltiples agents: científics, professionals, administració, propietaris, comunitats locals, bombers, etc. Els incendis forestals extrems estan augmentant a causa de la manca de gestió, els canvis en l’ús del sòl i el canvi climàtic. Molts experts a nivell mundial creuen que la gestió integrada d’incendis és una manera sostenible a llarg termini de reduir el risc d’incendis forestals extrems. Per exemple, una pràctica habitual és utilitzar cremes prescrites en condicions controlades per reduir l’excés de vegetació i així evitar grans incendis forestals incontrolables. 

“PyroLife: formant la propera generació d’experts en gestió integrada del foc” és una xarxa de formació innovadora formada per 26 organitzacions associades i finançada amb 3.946.980 € del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. PyroLife dona suport a un grup de doctorands de 10 institucions europees per dur a terme la seva recerca a la seva institució d’origen i a dues organitzacions d’acollida d’altres països. 

Last modified: 17 març 2023