A la foto: Incendis forestals a la regió sud de l’Amazònia el 2020. Els colors marró a verd mostren la quantitat de fusta morta que domina les emissions d’incendis. Els incendis forestals en flames (colors vermells) emeten menys monòxid de carboni que els incendis forestals latents (colors blaus). Les observacions dels satèl·lits revelen com els incendis forestals afecten el cicle del carboni
Un estudi recent ha revelat que les emissions dels incendis als biomes de l’Amazònia i el Cerrado estan dominades per la combustió latent de restes llenyoses. Aquest resultat, publicat a Nature Geoscience, destaca el paper significatiu de les característiques del combustible en la configuració de les emissions dels incendis i el seu impacte als cicles globals del carboni, la qualitat de l’aire i la biodiversitat.
Aquest estudi presenta els resultats centrals del projecte internacional Sense4Fire, dirigit per la Universitat Tecnològica de Dresden (TUD), el Reial Institut Meteorològic dels Països Baixos (KNMI), BeZero Carbon Ltd. i diversos col·laboradors internacionals, amb el suport financer de l’Agència Espacial Europea (ESA).
L’estudi aborda les incerteses als inventaris de les emissions dels incendis mitjançant la combinació de tècniques avançades d’observació de la Terra (EO) amb models innovadors. Utilitzant dades de satèl·lits i models d’incendis, els investigadors han analitzat dades de la intensa temporada d’incendis del 2020 a les regions de l’Amazònia i el Cerrado, a Amèrica del Sud, integrant observacions detallades sobre els tipus de combustible, les condicions d’humitat i el comportament de la crema.
Erico Kutchartt, investigador del CTFC que ha participat a l’estudi, declara que “els resultats revelen que les restes llenyoses representen fins al 75% de la biomassa viva i morta total cremada en aquests biomes, cosa que genera emissions desproporcionadament altes de monòxid de carboni i altres contaminants. S’estima que els incendis forestals del 2020 a l’Amazònia van cremar al voltant de 372 milions de tones de matèria seca, cosa que va provocar emissions de monòxid de carboni al voltant de 40 milions de tones” .
“Hem demostrat com la crema de fusta morta, especialment en àrees de boscos tropicals, dona com a resultat una combustió latent que produeix significativament més monòxid de carboni que els incendis als ecosistemes de sabana”, diu el professor Matthias Forkel, autor principal de l’estudi . “Aquesta comprensió és crucial per millorar els inventaris d’emissions d’incendis i els models climàtics globals”.
L’estudi també aprofita les observacions del satèl·lit Sentinel-5p analitzades per KNMI per validar i afinar les estimacions d’emissions, destacant els beneficis d’integrar enfocaments ascendents i descendents. Els resultats subratllen el paper fonamental de les restes llenyoses en l’amplificació de les emissions, especialment en regions propenses a incendis com la selva amazònica i la sabana del Cerrado, on la desforestació i els incendis induïts per l’home estan augmentant.
“Aquest projecte mostra el poder de la ciència col·laborativa”, afegeix el Dr. Jos de Laat de KNMI. “En combinar tecnologies satel·litals d’avantguarda, models innovadors i experiència interinstitucional, hem abordat un dels desafiaments ambientals més urgents del nostre temps”.
Aquest projecte va incloure l’anàlisi i el processament de centenars de terabytes de conjunts de dades d’observacions satel·litàries, cosa que va ser possible gràcies a l’ús del centre de computació d’alt rendiment de TUD. Les dades estan disponibles públicament al repositori de dades OPARA de TUD.
Més informació:
Forkel, M., Wessollek, C., Huijnen, V., Andela, N., de Laat, J., Kinalczyk, D., Marrs, C., van Wees, D., Bastos, A., Ciais, P., Fawcett, D., Kaiser, J.W., Klauberg, C., Kutchartt, E., Leite, R.V., Li, W., Silva, C.A., Sitch, S., Goncalves De Souza, J., Zaehle, S., Plummer, S., 2025. Burning of woody debris dominates fire emissions in the Amazon and Cerrado. Nature Geoscience https://doi.org/10.1038/s41561-024-01637-5
Last modified: 3 febrer 2025