BLOGNEWS

La promoció i la innovació social sostenible, clau per al desenvolupament del territori

11 novembre 2019

El passat 21 de setembre va tenir lloc a la seu del CTFC una jornada centrada en presentar i compartir experiències i projectes relacionats amb la innovació social a la comarca del Solsonès.  L’objectiu d’aquesta jornada, organitzada per Foreco amb la col·laboració del CTFC i Arca, en el marc del projecte europeu SIMRA, és recopilar i difondre les lliçons apreses sobre com fomentar els processos d’innovació social a les zones rurals. SIMRA entén la innovació com un procés d’aprenentatge i construcció col·lectiva de solucions als problemes de les zones rurals, on la comunicació, el coneixement i el compromís de les comunitats amb el territori és un aspecte clau. Per això, es va comptar amb la presència de diverses iniciatives que ja estan en marxa al territori. Tots aquests projectes tenen un denominador comú: contribueixen a què el territori on es desenvolupen sigui més sostenible.

Entre d’altres, es va presentar els projectes amb els quals s’està treballant des del Leader de la Catalunya central, que van des de projectes vinculats a la promoció dels recursos turístics a la protecció d’espais naturals.

Per part del CTFC, Mireia Pecurul va presentar les tasques que s’estan portant a terme vinculant els efectes dels boscos i la natura en la salut i el benestar de les persones.

També es van presentar les iniciatives que porta a terme la cooperativa L’arada, centrada en el Solsonès sud, i altres cooperatives com Biolord i Eixarcolant. Òscar Garcia va presentar diferents projectes que es treballen des de l’Escola Agrària del Solsonès.

A la tarda, es  va fer una sessió de treball per conèixer i recollir de manera més sistemàtica les experiències dels participants en la implementació dels seus projectes.

La identitat territorial, el compromís i la flexibilitat són factors claus perquè aquestes iniciatives tirin endavant. També cal destacar la cooperació entre els diferents nivells de l’administració i la millora de la comunicació entre els actors del territori.

D’altra banda, les necessitats de cada acció són diferents en funció del seu context: mentre en alguns casos es necessita més capital social per mobilitzar a massa crítica, en altres la manca d’encaix d’aquestes noves iniciatives en programes d’ajuts en zones rurals existents en dificulta la implantació.

El projecte

SIMRA és un projecte europeu de quatre anys (2016-2020) finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. El seu objectiu és millorar la comprensió de la innovació social i la governança en el sector agrícola, forestal i de desenvolupament rural, així i com impulsar-les en les zones rurals de tota Europa i els països del sud del Mediterrani. A Catalunya, són socis del projecte el CTFC i FORECO.

Aquest projecte compta amb finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea (Grant Agreement No 677622).

 

Last modified: 11 desembre 2019