BLOGNEWS

Nova tarima i mobiliari de fusta provinent de boscos del Pirineu a la seu del DARP

21 juny 2018

La terrassa  del menjador del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha estrenat tarima i mobiliari de fusta.  La reforma, inaugurada aquest matí per la consellera Teresa Jordà, ha consistit en la substitució de la tarima existent per una de nova i la incorporació de mobiliari d’exterior (tamborets i taules de fusta). El disseny del mobiliari i la seva producció ha anat a càrrec d’empreses catalanes, i per a la seva realització s’ha utilitzat fusta provinent del bosc de Pallerols (Alt Urgell), propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat de manera sostenible.

 

El projecte s’ha dut a terme amb la col·laboració del CTFC i té com a objectiu valoritzar el recurs fuster provinent dels boscos catalans.  La fusta local permet obtenir productes d’alt valor afegit, aplicant-se a revestiments, mobiliari exterior i tarimes, entre d’altres. D’aquesta manera, es substitueix la demanda de fusta provinent de l’exterior i es creen llocs de treball al territori a partir de la gestió sostenible dels boscos catalans.

Potenciar l’ús de la fusta en construcció

El DARP i el CTFC col·laboren per buscar noves sortides al mercat de la fusta, per incrementar la demanda de matèria primera de proximitat. Es treballa amb el sector de la primera transformació de la fusta per impulsar el seu ús en la construcció, es promou el reconeixement de la fusta com a material i es contribueix a la millora de la competitivitat i al foment de la innovació en el sector.

Projecte europeu per millorar la innovació en les empreses fusteres pirinenques

La reforma de la terrassa s’emmarca dins el projecte europeu INTERREG-POCTEFA iForWood. El projecte té una durada de tres anys (2016-2019) i té la finalitat de contribuir a l’augment de la rendibilitat de la gestió forestal i a la millora de la competitivitat i la productivitat de les empreses fusteres pirinenques,  a través de la cooperació en matèria d’R+D+I.

En aquest projecte hi participen, per la part catalana, el CTFC, el DARP, el Centre de la Propietat Forestal, l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals (ELFOCAT), la Confederació Catalana de la Fusta i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Per part de França hi ha tres organismes de la regió del Midi Pyrénées (FORESPIR, Union Grand Sud des Communes Forestières i CRITTBois MidiPyrénées), el Centre National de la Propriété Forestière i l’Office National des Forêts. També hi participen Hazi Fundazioa del País Basc, Gestión Ambiental de Navarra S.A. i la Diputació General d’Aragó.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

 

 

 

Last modified: 21 juny 2018