La setmana passada es va celebrar a Barcelona la jornada final del projecte Life+Suber, cofinançat per la Unió Europea. En el marc d’una jornada internacional sobre Suro, canvi climàtic i bioeconomia, es va reunir a més de 80 persones interessades del sector del suro (gestors, propietaris forestals, tècnics de l’administració, empresaris, etc.).
En la trobada es va presentar les conclusions del projecte i altres aspectes que afecten el sector forestal, com els efectes del canvi climàtic als boscos, a càrrec de Jordi Vayreda del CREAF, el risc de grans incendis forestals, per part de Marc Castellnou, del GRAF o les perspectives de suro com a motor de la bioeconomia, amb la participació de Rosendo Castelló, de Quality Suber, i de Joan Puig, de AECORK.
Com a conclusions del projecte, es va ressaltar la necessitat de fer una gestió adaptativa que combini la producció de suro amb la prevenció d’incendis mitjançant una planificació a escala de paisatge. Es recomana fer gestió preferent de prevenció d’incendis en punts estratègics per al comportament del foc i l’extinció d’incendis, mentre que en altres zones l’objectiu ha de ser incrementar la producció de suro d’una manera sostenible i tenint en compte la multifuncionalitat de les suredes.
Amb les actuacions forestals demostratives del projecte Life+SUBER s’han observat diferències en la resposta de la vitalitat dels arbres en funció dels tractaments silvícoles aplicats. Així, es disposa de més informació per oferir al sector surer català noves propostes de gestió forestal que incrementin la vitalitat de les suredes i alhora la producció de suro.
Un dels principals obstacles a la producció de suro de qualitat és l’afectació per l’insecte del corc i altres malalties. Durant la jornada, Antonio Torrell, de Forestal Catalana, va explicar totes les accions dutes a terme des de fa més de 10 anys per al control integral de les plagues, especialment el corc. En el marc del projecte, s’han realitzat accions de seguiment de poblacions per avançar en el coneixement de l’espècie, del seu comportament i de les tècniques de captura i control. A la jornada també va participar Conceição Santos, de la União da Floresta Mediterranica de Portugal, que va explicar les experiències sobre la plaga del corc a Portugal.
El president del Consorci Forestal de Catalunya i de Quality Suber, Rosendo Castelló, va remarcar la necessitat de personal qualificat per la pela del suro, per poder-ne millorar l’aprofitament. Cal continuar treballant en la visió integradora del sector per poder avançar i obtenir el nivell de producció i de qualitat desitjat pel sector surer català, el qual disposa d’una llarga cadena de valor lligada al territori.
La jornada va acabar amb una anàlisi del mercat mundial del suro a càrrec d’Antonio Amorim. Va incidir en les possibilitats que té la indústria d’incrementar la seva producció, ja que actualment n’existeix una demanda molt alta que no està coberta. A Catalunya, es calcula que el sector té potencial per duplicar la producció actual.
Last modified: 20 juny 2018