BLOGNEWS

Es presenta la Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals, abans de l’inici de la COP28

1 desembre 2023

La presentació de la nova Xarxa ha tingut lloc en una recepció a la qual va assistir Sa Majestat el Rei Carles III del Regne Unit, abans de l’inici de la COP28, a Dubai.

 

La nova iniciativa, impulsada per la Circular Bioeconomy Alliance i el secretariat de la Commonwealth, uneix coneixement científic i indígena sobre els incendis forestals per crear paisatges resilients.

 

Entre les iniciatives previstes s’inclou l’actuació sobre el terreny a través de Living Labs i el desenvolupament d’eines financeres innovadores.

 

La Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals es va presentar en una recepció a la qual va assistir Sa Majestat el Rei Carles III del Regne Unit, el 30 de novembre, abans de l’inici de la COP28, a Dubai.

En un esforç per encapçalar la transició cap a paisatges resistents als incendis, l’Aliança per a la Bioeconomia Circular ha creat la Xarxa de Paisatges Resilients als Incendis Forestals juntament amb la Secretaria de la Commonwealth. La xarxa uneix coneixements indígenes i científics per desenvolupar Living Labs que demostrin com crear paisatges resilients per fer front al creixent problema dels incendis forestals a zones del món propenses a patir-los. La iniciativa treballarà amb el sector financer per desenvolupar eines innovadores (per exemple, al voltant dels mercats emergents de la Natura) que puguin generar les inversions necessàries per donar suport a la transició cap a paisatges resilients.

D’esquerra a dreta:  Val Charlton (FIRE-RES), Antoni Trasobares (director del  CTFC i coordinador del projecte FIRE-RES), Marc Palahi (director de la CBA), Ruth Ryan (FIRE-RES), i Sam Johnston (director de l’ISFMI) durant la sessió de treball del 29 de novembre.

El projecte europeu FIRE-RES i la Savanna Fire Management Initiative (ISFMI) han estat convidats a  establir les bases de la nova xarxa. FIRE-RES aportarà els seus coneixements científics, i l’ISFMI, aportarà el seu coneixement i experiència indígenes únics en risc d’incendi forestal.

El canvi climàtic està provocant incendis forestals sense precedents, ja que l’extinció d’incendis ha arribat al seu límit. El món és testimoni d’una escalada de víctimes humanes i de greus conseqüències per a la salut, així com d’enormes pèrdues econòmiques, un augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i una pèrdua catastròfica del món natural. Aquest estiu hem estat testimonis d’incendis forestals extrems, i el Canadà viu la temporada d’incendis més greu de la que es té constància. S’han cremat més de 18,5 milions d’hectàrees (fins al 2 d’octubre), fet que ha provocat l’emissió de més de 2.200 milions de tones equivalents de CO₂, que probablement tripliquen les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle de tota l’economia canadenca.

També calen eines financeres innovadores que exerceixin un paper catalitzador. Actualment, els costos relacionats amb la prevenció d’incendis forestals i la gestió del paisatge procedeixen de subvencions públiques, cosa que resulta insuficient per fer front a la magnitud del problema a escala mundial. Les associacions publicoprivades i el finançament privat són crucials per desplegar inversions a escala que permetin aprofitar les noves tecnologies i crear un nou model de disseny de paisatges resistents i resilients. En aquest context, els mercats del carboni i possiblement també els futurs mercats de la biodiversitat ofereixen una interessant oportunitat per al finançament privat.

FIRE-RES és un projecte internacional de recerca i innovació que treballa per desenvolupar estratègies holístiques i integrades de gestió del foc per abordar el problema dels incendis forestals extrems de manera eficient i eficaç. El consorci FIRE-RES està format per investigadors, organismes de resposta a emergències, empreses tecnològiques, indústria i la societat civil de 13 països, que enllacen amb xarxes més àmplies de ciència i gestió de la reducció de catàstrofes. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya  coordina el projecte FIRE-RES, finançat pel programa de recerca i innovació H2020 de la Unió Europea.

El programa de gestió d’incendis a la sabana del nord d’Austràlia és un bon exemple de com el coneixement indígena pot ser la base de noves eines financeres que generin ingressos per a les comunitats indígenes, alhora que donen suport a paisatges resilients a través dels mercats de carboni. La xarxa es basarà en el treball de la Iniciativa Internacional de Gestió d’Incendis a Sabanes, que ha desenvolupat tecnologies capdavanteres basades en enfocaments de gestió tradicional d’incendis (TFM, per les sigles en anglès) aplicats a la gestió de terres durant generacions, generant alhora crèdits de carboni. L’aplicació de la TFM ha aportat importants beneficis addicionals, com ara la creació de llocs de treball basats en el mercat en comunitats remotes i vulnerables, i la millora de la biodiversitat, la seguretat alimentària i la salut.

La secretària general de la Commonwealth, l’Honorable Patricia Scotland KC, ha declarat: “La Commonwealth espera contribuir a aquesta col·laboració oportuna sobre la resiliència als incendis forestals. La nostra feina sobre el clima es basa en l’intercanvi de coneixements, des d’ajudar els països vulnerables a desbloquejar l’accés crític al finançament climàtic fins al desenvolupament de capacitats relacionades amb el clima i la promoció d’una gestió de la terra sostenible i resilients al clima”.

Marc Palahí, director general de l’Aliança per a la Bioeconomia Circular, ha declarat: “Ens sentim honrats d’acollir aquesta xarxa que es basarà en l’èxit dels nostres Living Labs i connectarà els punts entre la ciència, el coneixement indígena i el sector financer per a permetre un enfocament holístic en la creació de paisatges resilients als incendis forestals Mentre els líders es reuneixen per acordar mesures climàtiques a la COP28, l’inici d’aquest esforç de col·laboració facilitarà un progrés vital sobre el terreny que treballa per integrar la resiliència a la vegada que contribueix a la protecció de la naturalesa, així com als esforços d’adaptació i mitigació del clima”.

Antoni Trasobares, coordinador del projecte FIRE-RES i director del CTFC, ha declarat: “Aquesta aliança permetrà desenvolupar nous marcs legals per impulsar la creació d’instruments financers innovadors que, a través del capital privat, complementin el finançament públic tradicional per gestionar el territori. A través de la seva participació en la Xarxa de Paisatges Resilients a Incendis Forestals, el projecte FIRE-RES expandirà la seva activitat més enllà de la seva actual xarxa de Living Labs, com per exemple Austràlia, Sud Àfrica o Canadà, a la vegada que consolida enfocaments d’ampliació a través d’eines financeres innovadores”.

Cissy Gore-Birch, del Comitè Assessor de la ISFMI, ha declarat que “Reactivar les pràctiques indígenes de gestió d’incendis és una oportunitat per compartir els nostres coneixements amb el món, assegurar el futur de tots i unir-nos”.

Last modified: 5 desembre 2023