Experts en gestió i extinció forestal i viticultors de diverses denominacions d’origen catalanes, espanyoles i franceses participen en el seminari i expliquen les seves experiències personals amb el foc.
El Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Pedenès-VINSEUM va acollir a mitjans d’octubre la presentació de Vins de Foc (Fire Wine), un projecte europeu nascut a Catalunya i impulsat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) que pretén posar en valor les iniciatives de bioeconomia que estimulin la creació de paisatges resistents i resilients als incendis en els territoris vitivinícoles amb boscos.
El projecte Fire Wine neix amb la voluntat d’estendre’s a la resta del territori europeu i preveu el desenvolupament d’una marca i una etiqueta per a la distinció dels cellers implicats en la millora dels models de gestió forestal. Des del projecte Fire Wine s’està treballant en la construcció d’una xarxa de cellers de diferents territoris de la Unió Europea perquè s’impliquin en aquest objectiu comú. Per ara ja s’hi han adherit cellers de Catalunya, de la resta de l’Estat espanyol, França, Portugal i Itàlia.
Soazig Darnay, coordinadora del projecte Fire Wine, i Elena Górriz, coordinadora de les tasques econòmiques dins del projecte FIRE-RES, totes dues investigadores del CTFC, van explicar els detalls del projecte al públic assistent. Durant la trobada, la comunitat científica i d’extinció d’incendis ha aprofitat per reclamar reconeixement econòmic i incentius fiscals per al sector primari per la seva contribució a frenar els focs forestals.
L’inspector i analista en cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, i el sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca, que van protagonitzar la sessió inaugural, van ser els primers en alinear-se en aquest idea, emplaçant l’Administració Pública a actuar de manera urgent per fer arribar ajudes econòmiques i fiscals a les persones que treballen en la pagesia, viticultura i ramaderia, que mitjançant el manteniment de les seves finques en àrees properes a, o envoltades de, bosc, creen un paisatge mosaic que redueix l’impacte dels incendis.
L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero, va donar la benvinguda als congressistes, i la inauguració oficial va anar a càrrec de la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells.
La xarxa Fire Wine-Vins de Foc
La xarxa Vins de Foc treballa amb la voluntat de compartir experiències d’èxit que permeten millorar els estàndards de qualitat i produeixen models respectuosos amb el paisatge, la biodiversitat i la resiliència de l’entorn. Aquests models demostren, sovint, ser també la millor opció en la lluita per frenar les conseqüències del canvi climàtic.
Al llarg del matí van intervenir diversos ponents, la majoria viticultors experts en gestió forestal que han viscut experiències amb el foc a les seves finques. Anna Espelt, d’Espelt Viticultors (DO Empordà), Valentí Roqueta , president de l’Associació Vitícola Catalana, Mar Viana, del CSIC, Julián Palacios, viticultor a San Martín de Unx (Navarra) i consultor vitícola, Armand Casado (IRTA), Fernando Pulido (Universitat d’Extremadura) i Jacques Rousseau, de l’Institut Coopératif du Vin-Supagro Montpellier ), van ser alguns dels ponents més destacats.
Context global dels grans incendis forestals
A Grècia, l’estiu de 2023 una vuitantena de focs forestals han causat la mort de gairebé trenta persones, més de vuitanta ferits i la destrucció de centenars de cases. Són els anomenats megaincendis o incendis de sisena i setena generació, amb un alt i ràpid poder destructiu i que superen la capacitat dels serveis d’extinció. Focs estimulats pels efectes del canvi climàtic i per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola, ramadera i silvícola que ha deixat un paisatge fràgil i disponible per cremar.
Davant d’aquesta emergència climàtica i amenaça global, s’obre una finestra d’oportunitat per plantejar solucions reals per fer front a aquest problema. Solucions que passen necessàriament per mesures i iniciatives que ens permetin construir paisatges resistents al foc i resilients.
En aquest context, el sector vitivinícola adquireix una importància rellevant per crear d’oportunitat per prevenir aquests grans incendis forestals. Les vinyes, en si mateixes, esdevenen un dels tallafocs naturals més efectius. Cal ajudar als vitivinicultors a gestionar les parcel·les forestals ubicades en les seves vinyes i dotar-los d’eines i models que estimulin la creació de paisatges resistents i resilients, i que puguin compartir experiències i projectes encaminats a reduir i rendibilitzar la massa forestal disponible per a cremar. A Europa ja existeixen algunes experiències en aquest sentit i cal conèixer-les, millorar-les i exportar-les.
L’esforç que es demana als cellers s’ha de fer necessàriament visible al consumidor final, per això el projecte preveu el desenvolupament d’una marca i una etiqueta per a la distinció dels cellers implicats en la millora dels models de gestió forestal.
Last modified: 10 abril 2024