BLOGNEWS

Promobiomasse passa a l’acció

23 gener 2020

Presentades diverses iniciatives per avançar en la promoció de l’mercat local de la biomassa durant el sisè Comitè de Pilotatge de el projecte, celebrat a Oloron-Sainte-Marie (Pirineus Atlàntics, França)

Els socis del projecte Promobiomasse –  el CTFC, la societat pública de Govern de Navarra Navarra de Sòl i Habitatge, SA (NASUVINSA), l’Agència Extremenya de l’Energia (AGENEX), la Agência Regional d’Energia i Ambient do Interior (ENERAREA), del nord de Portugal, la Communauté de Communes du Plateau de Lannemezan (CCPL), del departament francès de Hautes-Pyrénées, i l’Association des Communes Forestières des Pyrénées Atlantiques (COFOR64)-, es van reunir aquesta setmana a la seu de Turisme d’Oloron-Sainte-Marie per avaluar els dos primers anys de desenvolupament del projecte i programar les accions pilot per desenvolupar el Model Integrat de Gestió Sostenible del Mercat de la Biomassa en Circuit Curt a l’Espai Sudoe a cada territori. 

Promobiomasse és un projecte de cooperació transnacional que pretén impulsar el mercat energètic de la biomassa forestal al territori SUDOE (sud-oest d’Europa), amb els avantatges que això suposaria: reducció del risc d’incendis, generació d’ocupació en el medi rural, avenços en la transició energètica i oportunitats de desenvolupament sostenible.

A més de les entitats sòcies esmentades,  en el projecte hi participen també 19 associats. El pressupost total del projecte puja a 1,4 milions d’euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) n’aporta un milió.

Anàlisi i accions pilot del projecte

Durant la reunió d’Oloron-Sainte-Marie, la consultora GAP Recursos S.L. avaluadora externa del projecte, va presentar als socis els resultats de l’Informe intermedi d’avaluació, realitzat a través d’enquestes a entitats sòcies i persones expertes participants en el Comitè Tècnic Transnacional del projecte.

En l’Informe, es valora positivament l’inventari de Bones Pràctiques en el sector i el model de gestió del mercat de la biomassa elaborat en el projecte, que qualifica com “integral, rellevant i aplicable en el conjunt dels territoris”. També es destaca la necessitat d’avançar en la implicació dels agents del sector i incidir en la difusió del projecte, pels importants exemples que ha recopilat com a Bones Pràctiques i Casos d’Estudi d’Èxit en tot el territori Sudoe i que es poden trobar traduïts en els 4 idiomes del projecte al web

Els socis també van presentar els projectes pilot d’experimentació del model que es desenvoluparan en cada territori aquest any. 

Als Pirineus Atlàntics s’ha posat ja en marxa un “Club d’Usuaris” de calderes de biomassa que reuneix als agents de les autoritats locals i empreses encarregades de la gestió de les calderes de biomassa a la zona, amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi d’experiències i l’augment de les competències dels agents encarregats de la gestió dels equips i millorar així el seu funcionament.

A la regió dels Alts Pirineus es desenvoluparà una eina digital de caracterització de les masses forestals que faciliti la mobilització dels recursos forestals de propietat privada, asseguri la traçabilitat dels productes forestals i ajudi a la coordinació i acció conjunta en la gestió forestal.

Nasuvinsa projecta la construcció i posada en marxa d’un centre d’apilament de biomassa forestal a Navarra, que alimenti les calderes de biomassa dels edificis d’habitatge social de Nasuvinsa i altres instal·lacions futures que es puguin impulsar des del sector públic, per complir les exigències de l’economia baixa en carboni i de reducció de consums de Combustible Fòssil a la Comunitat.

Des d’Agenex, a Extremadura, s’actuarà a les comarques de la Siberia, Hurdes i Serra de Gata per eliminar les barreres administratives, legals i d’estructura de la propietat forestal i s’oferiran cursos de capacitació tècnica per a la gestió integral de la cadena de valor de la biomassa dirigits a agents locals (tècnics municipals, empreses de biomassa, operadors de calderes i propietaris de muntanyes).

El CTFC, per la seva banda, impulsarà Catalunya models i tècniques d’extracció sostenibles en alta muntanya a través de maquinària innovadora i formació per a la millora de les condicions de treball.

La propera reunió se celebrarà a Segubal (Centre de Portugal) el mes d’octubre, coincidint amb la Fira ENERTECH sobre energies renovables, on el soci portuguès, Enerarea, presentarà el seu pla de recollida i distribució de biomassa per a petits propietaris forestals.

La valoració, tant dels socis com dels experts externs consultats, és molt alta, ja que respon a les expectatives de canvi de model energètic en els territoris SUDOE que s’està impulsant des del projecte.

 

Last modified: 24 gener 2020