BLOGNEWS

Un projecte internacional liderat pel CTFC desafia la complexitat de la gestió forestal en un context de canvi global

13 setembre 2017

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), mitjançant el seu investigador Jordi Garcia-Gonzalo, és l’encarregat de coordinar un grup d’institucions líder del sector forestal internacional en un projecte que pretén integrar les diferents línies de recerca que conformen el coneixement actual en planificació de la gestió forestal, fins ara fragmentat. El projecte servirà per millorar l’estratègia de la planificació forestal sota una mirada adaptativa i integrada

suforun

SuFoRun és l’acrònim del projecte que coordina Jordi Garcia-Gonzalo

Solsona, 13 de setembre de 2017. La gestió forestal sostenible, els inventaris forestals, els models matemàtics, l’anàlisi socioeconòmic, el risc d’incendis, la incertesa climàtica… Tots són àmbits de la recerca forestal que aporten informació per poder desenvolupar models de gestió, però que s’han estudiat fins ara des de una visió no unificada. Aquests models de gestió un cop integrats són els que tenen per davant el repte d’equilibrar, per una part, la creixent demanda de béns i serveis que es deriven del bosc, i per l’altra, abordar els efectes de les pertorbacions naturals, com ara sequeres o incendis.

Per tal de fer convergir tot aquest coneixement es va engegar al 2016 el projecte SuFoRun finançat per l’horitzó 2020 de la Unió Europea i que té una durada de 4 anys. El consorci inclou institucions de recerca altament qualificades en 9 països (Espanya, Portugal, Finlàndia, Suècia, Alemanya, Costa Rica, Xile, Brasil i EEUU) on hi destaca el paper central del CTFC com a coordinador del consorci. Aquestes institucions comparteixen interessos en disciplines científiques clau per al desenvolupament del sector forestal. La idea principal és desenvolupar, intercanviar i generar coneixement per dirigir la recerca i les àrees d’innovació que potenciïn el sector forestal i n’assegurin la seva futura competitivitat.

El projecte potencia el treball en xarxa, l’intercanvi d’investigadors i la divulgació de les activitats que s’hi realitzen. D’aquesta manera, es pretén aconseguir ser una referència mundial de qualitat pel que fa al desenvolupament d’eines de suport a la gestióa l’abast d’administradors públics, propietaris forestals i indústria. L’objectiu final serà millorar la integració d’estratègies fàcilment adaptables en la planificació forestal així com l’anàlisi de polítiques en un context de canvi global.

Des del mes de Febrer del 2016 on es va realitzar a Lisboa la reunió del tret de sortida del projecte, s’han organitzat diferents seminaris i conferències (http://suforun.ctfc.cat/) on s’ha anat discutint l’estat actual del sector, el coneixement que avui en dia tenen a l’abast els responsables d’establir les estratègies de planificació. En aquesta ocasió, els dies 12 i 13 de Setembre de 2017 el CTFC organitza un seminari on es presentaran alguns dels estudis desenvolupats en aquests dos primers anys de projecte. En aquest seminari hi participaran investigadors de renom i altament reconeguts en els camps de la gestió forestal. Més detalls sobre aquest seminari es poden trobar a la pàgina: http://suforun.ctfc.cat/seminar-the-state-of-the-art-of-forest-management-models-methods-and-decision-support-systems-the-suforun-experience/

 

IMG_20170913_104632

Foto de grup del seminari internacional que es realitza a Solsona els dies 12 i 13 de setembre

Last modified: 20 novembre 2018