Un equip d’investigació desenvolupa una eina per avaluar la qualitat dels espais verds urbans, que permetrà entendre millor els seus efectes beneficiosos sobre la salut. L’estudi, liderat per l’ICTA-UAB, ISGlobal i el CTFC, es publica a la revista científica Urban Forestry and Urban Greening (1).
Una eina creada per científics de l’ICTA-UAB, l’ISGlobal i el CTFC permet avaluar la qualitat dels espais verds urbans. L’eina es planteja com un instrument de mesura que avalua fins a 90 elements diferents d’un espai verd dividits en onze temàtiques: entorn, accés, instal·lacions, serveis, estètica i atraccions, incivisme, seguretat, ús potencial, cobertes del sòl, biodiversitat animal i biodiversitat d’aus. Així, valora tant la qualitat o quantitat de les infraestructures, l’estètica dels espais o el nombre d’aus de diferents famílies, per exemple.
Gràcies a aquesta eina, l’equip ha avaluat la qualitat de 149 espais verds urbans a Barcelona. Aquest treball permetrà fer un estudi epidemiològic a la ciutat únic al món, que ajudarà a entendre millor les relacions entre els espais verds i la salut humana, i que es presentarà properament.
Posar el focus en la qualitat i no en la quantitat
Fins ara, la gran majoria dels estudis epidemiològics disponibles s’han basat en la presència d’aquests espais o en la seva quantitat. En aquest estudi, a més, es posa el focus en la qualitat dels espais verds urbans, és a dir, “com han de ser aquests espais i quines característiques han de tenir per a poder oferir beneficis a la població”, explica Pablo Knobel, autor principal de l’article i membre del Environment and Human Health Lab (EH2 Lab) del CTFC.
Els espais verds urbans s’associen amb diferents aspectes de la salut i benestar dels ciutadans i ciutadanes, incloent una millor salut mental i general, millores en els resultats de l’embaràs, en el desenvolupament infantil o bé en l’envelliment saludable en la gent gran.
Aplicacions per la recerca i per la gestió urbana
L’estudi també presenta diferents aplicacions futures de l’eina. Per una banda, els i les investigadores podran aplicar-la per estudiar l’efecte de la qualitat de les zones verdes urbanes com a potencial per oferir beneficis per a la salut. Per l’altra, els responsables de la presa de decisions, com ara les administracions locals, podran utilitzar els resultats de l’eina per afinar el disseny i la gestió dels espais verds urbans per atendre millor les necessitats dels seus ciutadans i ciutadanes, especialment pel que fa a la seva salut i benestar.
Un altre estudi recent de Knobel (2) i el seu equip, liderat per Roser Maneja del CTFC, va posar de relleu l’escassetat d’eines i instruments d’estudi dels espais verds urbans. En aquest context, es presenta necessària l’actualització i el manteniment d’eines que avaluïn la qualitat d’aquests espais a mesura que la creixent bibliografia n’apunti nous beneficis per a la salut.
Més informació a:
(1) Knobel P, Dadvand P, Alonso L, Costa L, Espanol M, Maneja R, Development of the Urban Green Space Quality Assessment Tool (RECITAL), Urban Forestry and amp; Urban Greening (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.ufug.2020.126895
(2) Knobel P, Dadvand P, Maneja R. A systematic review of multi-dimensional quality assessment tools for urban green spaces, Health and Place (2019), doi: https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2019.102198
Last modified: 12 gener 2021