BLOGNEWS

Viatge al Tirol del Sud per visitar xarxes de calor i conèixer els seus models de gestió

28 juny 2024

Representants de més de 15 municipis del Pirineu català van acompanyar als tècnics del CTFC en aquestes visites

La setmana passada es va dur a terme el viatge organitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) al Tirol del Sud, amb representants de diversos municipis dels Pirineus. Durant quatre dies, es va visitar xarxes de calor de diferents dimensions, que abasteixen d’energia pobles de 250 a 8.000 habitants en aquesta muntanyosa regió italiana. L’objectiu de les visites ha sigut conèixer tant els diferents models d’instal·lacions de xarxes de calor com de models de gestió d’aquestes, ja que la situació de partida i necessitats energètiques del Tirol del Sud són molt similars a les del Pirineu.

A través de més de vuit visites a diferents instal·lacions, el grup ha pogut conèixer diferents models de gestió: a través d’una empresa pública de diversos municipis, amb una cooperativa energètica promoguda per l’ajuntament, amb una xarxa de propietat municipal amb el servei tècnic externalitzat o amb una cooperativa energètica promoguda pels propietaris forestals. Amb la idea de cobrir totes les possibilitats, el grup també va visitar una xarxa que per un mal disseny inicial ha tingut molts problemes en la seva gestió – així, es pretén evitar aquest tipus d’errors en el plantejament de les xarxes de calor al Pirineu.

El grup va ser rebut pel subdirector de Agenzia Provinciale per l’Ambiente e la Tutela del Clima de la província autònoma de Bolzano – Alto Adige, per explicar quines polítiques havien implementat per promoure la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables, com és el cas de la biomassa forestal.

Els càrrecs electes pirinencs van poder conversar amb els representants dels municipis on es troben aquestes xarxes de calor, i així, conèixer les dificultats que van trobar en el seu moment i els beneficis obtinguts al llarg de 20 anys d’experiència. Al mateix temps, els debats originats dins del mateix grup van permetre compartir experiències i visions de futur.

Ara, tècnics del CTFC estan preparant documents informatius sobre les possibilitats energètiques amb biomassa i les necessitats tèrmiques de cada comarca pirinenca perquè puguin elaborar la seva estratègia comarcal de xarxes de calor.

Last modified: 28 juny 2024