El projecte Endesabats té per objectiu millorar l’hàbitat d’aquestes espècies a la vegada que obté més informació científica per contribuir a la seva conservació
Un any més, investigadors del grup de Biologia de la Conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) treballen en el projecte Endesabats per obtenir informació que contribueixi a la conservació de diferents espècies de ratpenats cavernícoles.
Els ratpenats són espècies clau pels ecosistemes. Totes les espècies de quiròpters (ratpenats) d’Europa s’alimenten d’insectes com mosques, mosquits o escarabats. Això els converteix en una espècie fonamental per a la regulació de poblacions d’insectes – un ratpenat comú pot arribar a ingerir fins a dos terços del seu pes en insectes en una sola nit – el que ajuda a evitar plagues tant agrícoles com forestals (com la processionària o la papallona del boix).
A causa de la preocupant disminució de les poblacions de ratpenats, ENDESA va iniciar fa 10 anys el projecte Endesebats, que ha recopilat informació i realitzat diverses accions per ajudar a la conservació de les més de 30 espècies que habiten al país. De fet, al 2020 gràcies al projecte es va descobrir una nova colònia de ratpenats de peu gros (Myotis capaccini), espècie en perill d’extinció, a Seròs (Lleida).
Un dels hàbitats habituals d’aquests animals són coves i galeries subterrànies, per la combinació de foscor, tranquil·litat, humitat i temperatures suaus durant tot l’any. Endesabats està duent a terme accions de conservació i seguiment remot de les poblacions de ratpenat de peu gros i altres espècies cavernícoles amenaçades a Catalunya i Aragó. Els investigadors del projecte analitzaran les gravacions automàtiques per aconseguir models d’estimacions poblacionals. Amb aquesta informació es preveu crear un protocol pel seguiment en remot de quiròpters que permeti obtenir un índex d’interès de cada refugi en base acústica.
Els participants del projecte també han instal·lat sensors de llum que detecten i comptabilitzen les persones que entren a diferents coves, naturals o vinculades a instal·lacions hidràuliques, de Catalunya (a la comarca de la Noguera) per determinar si la presència humana impacta (o no) a les colònies de quiròpters. Els resultats obtinguts es creuaran amb les dades que es recullin amb les gravadores de so i càmeres de fototrampeig que també hi ha instal·lades per poder extreure millors conclusions, contribuint així a la conservació d’aquests animals.
Enguany s’ha ampliat el projecte inaugurant Batsolar, que es durà a terme en instal·lacions solars d’ENDESA Generación. Batsolar té per objectiu conèixer la riquesa i abundància relativa de quiròpters en plantes solars, per comparar-la amb la de zones properes, i així avaluar el possible efecte de la matriu de paisatge, la disponibilitat de punts d’aigua i refugis potencials, i de la gestió de vegetació dins del recinte sobre l’ús que donen els quiròpters a aquest nou hàbitat. Si els resultats obtinguts indiquen que efectivament, es tracta de zones de cacera actives pels ratpenats, el projecte crearà accions per comptabilitzar els usos de l’espai, i així potenciar la població de quiròpters.
Last modified: 21 juny 2023