BLOGNEWS

1a Reunió del Grup de Recerca sobre Aus Estepàries 

21 febrer 2023

Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) han participat en una reunió, celebrada del 3 a 5 de febrer de 2023 a Cabeza del Buey (Extremadura), per formar un grup de referència especialitzat en el coneixement de les aus estepàries: espècies d’aus associades a hàbitats oberts dominats per gramínies o petits matolls, fortament lligats a pràctiques agrícoles històriques de baixa intensitat a la península Ibèrica. Aquestes aus, com l’avutarda, el sisó, la ganga ortega, l’alosa ricotí o el xoriguer petit han patit un fort declivi en les últimes dècades, com a conseqüència dels canvis en les polítiques agràries europees, i es troben entre el grup d’aus més amenaçat del món. 

La reunió va tenir com a objectiu principal la formació d’un grup de científics que tractarà de cobrir les llacunes de coneixement existents sobre l’ecologia i la conservació d’aquestes espècies. També vol convertir-se en una veu científica de referència a l’hora d’aconsellar mesures de gestió de les pràctiques agrícoles i d’ús del territori que garanteixin la viabilitat de l’elevada biodiversitat existent en aquests hàbitats. De moment, el grup s’ha centrat en l’àmbit portuguès-espanyol, atesa la importància dels territoris d’aquests dos països per a les espècies objectiu, però el grup pretén ampliar el seu abast a un àmbit més europeu i internacional. Ja s’han definit diversos grups de treball que engegaran diverses iniciatives de recerca, tallers, desenvolupament de metodologies estàndard i activitats de difusió. 

El grup s’ha compromès a celebrar reunions periòdiques i crear oportunitats d’intercanvi de coneixements entre els investigadors i els seus alumnes, i ja està planejant la celebració d’un congrés internacional sobre aus estepàries a finals del 2024, per celebrar els 20 anys de la darrera reunió sobre el tema. 

Last modified: 21 febrer 2023