Els socis de l’Institut Micològic Europeu van celebrar ahir la seva segona Assemblea ordinària a la seu de la Cambra d’Agricultura de la Dordonya, a Coulounieix-Chamiers (Périgueux, França), amb l’objectiu d’avançar en el procés d’implementació d’aquesta Agrupació Europea de Cooperació Territorial.
El director de l’EMI, Fernando Martínez Peña, va presentar un esborrany d’accions del futur pla estratègic per als anys 2017-2025, sobre governança, model territorial i vertebració sectorial; l’aprofitament sostenible i gestió micosilvícola adaptada al canvi climàtic; la promoció micoturística; la promoció agroalimentària i millora de la comercialització; la millora del sector de la truficultura; la formació i especialització; la comunicació i sensibilització social; i els aspectes relacionats amb R + D + I.
També es va presentar un Pla d’Acció 2016-2017, amb un pressupost aprovat de 25.000 euros, per a la creació de la identitat visual de l’Institut, la web, la contractació de serveis d’administració, accions de comunicació, prestació de serveis d’interès pel sector i sobretot la preparació de diversos projectes europeus que es presentaran a les properes convocatòries competitives de la UE.
Entre d’altres, s’ha acordat treballar en l’avantprojecte per organitzar dos esdeveniments micològics internacionals anuals, amb la participació d’agents interessats dels territoris de l’EMI. Un d’esdeveniments es celebrarà a l’hivern i se centrarà en la promoció de la tòfona, la seva valorització i l’educació al consumidor; i l’altre es farà a la tardor, centrat en la valorització del recurs micològic i la promoció del micoturisme internacional. Les ciutats interessades en organitzar-los podran presentar les candidatures a l’Assemblea de l’EMI. Està previst que els esdeveniments puguin rotar anualment entre les ciutats i territoris.
L’Assemblea també ha acordat el llançament d’un “Segell europeu de qualitat de planta micorizada per la tubericultura”, que s’oferirà a aquells viveristes que de forma voluntària el sol·licitin i signin el protocol de funcionament. L’EMI realitzarà el control de la planta micorizada dels vivers adherits, i la promoció nacional i internacional d’aquest segell de qualitat.
Es va discutir el reglament intern de funcionament, elaborat des del CTFC. En ell, s’hi recullen la política d’adhesió de nous socis, i la creació d’una nova figura d’associat per a aquelles organitzacions públiques o privades que vulguin participar i beneficiar-se del consorci de l’EMI com a òrgans consultius. Actualment, formen part de l’Agrupació la Diputació d’Àvila, el CTFC, la Fundació Patrimoni Natural de la Junta de Castella i Lleó, la Regió francesa d’Occitània i la Cambra d’Agricultura de la Dordonya, i estan en procés d’adhesió el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària del Govern d’Aragó, l’Ajuntament de Sòria (ciutat en la qual es troba la seu de l’EMI) i el Consell de la Vall d’Aran.
La reunió va comptar amb la participació del president de la Cambra d’Agricultura de la Dordonya, Jean-Philippe Granger, i de representants del sector dels bolets i les tòfones del Perigord.
Last modified: 24 novembre 2016