Els socis de Promobiomasse s’han reunit virtualment aquesta setmana en el sisè Comitè per abordar els avenços realitzats en el marc del projecte i projectar les noves accions, adaptant-les a la situació actual de pandèmia. Durant la trobada virtual, s’ha analitzat l’estat del Model Integrat de Gestió Sostenible del Mercat de la Biomassa en Circuit Curt i les accions pilot que s’estan desenvolupant en cada territori elaborat en el marc del projecte.
El CTFC ha desenvolupat dues accions. D’una banda, ha elaborat un estudi de dinamització de la gestió forestal conjunta per a la prevenció d’incendis i producció de biomassa, i de l’altra, ha analitzat nous mètodes innovadors d’extracció de fusta, amb menor impacte ambiental, que milloren les condicions de treball al bosc. Concretament, s’ha provat un sistema de cable aeri, pel qual s’ha elaborat una guia de bones pràctiques i que es donarà a conèixer a través de jornades en línia a socis del CTFC, empreses i escoles forestals.
En el cas de Nasuvinsa, aquesta setmana comencen les obres de centre logístic a Aoiz (Navarra), que proveirà les calderes de biomassa dels edificis d’habitatge social de Nasuvinsa i altres instal·lacions futures que es puguin impulsar des del sector públic. També s’està elaborant un pla de viabilitat per a aquesta dotació, que comptarà amb un òrgan de gestió mixt públic-privat, que es licitarà pròximament.
La Communauté de Communes du Plateau de Lannemezan (CCPL), del departament francès d’Hautes-Pyrénées ha desenvolupat una plataforma digital de caracterització de les masses forestals per tal de facilitar la mobilització dels recursos forestals de propietat privada, assegurar la traçabilitat dels productes forestals i ajudar a la coordinació i acció conjunta en la gestió forestal. L’eina ha estat testada ja en 5.000 hectàrees d’Occitània i els resultats han estat molt positius.
L’Agència Extremenya de l’Energia (AGENEX) està duent a terme aquests dies els cursos per a la gestió integral de la biomassa dirigits a agents locals. La formació consta de dues sessions teoricopràctiques on line i visites sobre el terreny a un aprofitament fuster, una planta logística i de transformació de biomassa i una xarxa de calor de l’empresa Extremadura Verda, encarregada d’impartir el curs. La proposta ha tingut una excel·lent acollida, amb més de 120 persones participants.
L’Association des Communes Forestières des Pyrénées Atlantiques (COFOR64), de Pirineus Atlàntics, ha posat en marxa un “Club d’Usuaris” de calderes de biomassa que reuneix els agents de les autoritats locals i empreses encarregades de la gestió de les calderes de biomassa a la zona amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi d’experiències i l’augment de les competències dels agents encarregats de la gestió dels equips i millorar així el seu funcionament. El grup es va reunir per primera vegada al juny i té previst dur a terme la seva segona trobada a finals d’aquest any.
Per la seva banda, la Agência Regional d’Energia i Ambient do Interior (ENERAREA), mitjançant el Centre de biomassa per a l’Energia, està elaborant d’un pla de viabilitat d’un centre logístic de recollida i tractament de biomassa forestal residual que conclourà al mes de febrer. La creació d’aquesta infraestructura es planteja per augmentar l’eficiència dels models de recollida de biomassa, promoure la valorització de la biomassa amb finalitats energètiques, canviar el marc jurídic de l’explotació d’aquest recurs i millorar els coneixements tècnics dels agents implicats.
Adaptació a la pandèmia
Durant el Comitè, es van plantejar també les actuacions de la recta final del projecte, adaptades a les circumstàncies actuals derivades de la Covid-19. Entre elles, destaquen la validació definitiva del Model Integrat de Gestió Sostenible del Mercat de la Biomassa en Circuit Curt, incloses les valoracions de les experiències pilot; la difusió del projecte a través del web i les xarxes socials; l’elaboració de vídeos curts de presentació de cada experiència pilot; i la celebració d’una jornada en línia amb la participació del grup d’experts del projecte per a informar sobre el Model.
Promobiomasse és un projecte de cooperació transnacional que pretén impulsar el mercat energètic de la biomassa forestal al territori SUDOE (sud-oest d’Europa), amb els beneficis que això suposa: reducció del risc d’incendis, generació d’ocupació en el medi rural, avenços en la transició energètica i oportunitats de desenvolupament sostenible.
En són socis el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la societat pública Navarra de Sòl i Habitatge, SA de Govern de Navarra (NASUVINSA), l’Agència Extremenya de l’Energia (AGENEX), la Agência Regional de Energia i Ambient do Interior (ENERAREA), del nord de Portugal, la Communauté de Communes du Plateau de Lannemezan (CCPL), del departament francès de Hautes-Pyrénées, i l’Association des Communes Forestières des Pyrénées Atlantiques (COFOR64), de Pirineus Atlàntics. També hi participen 19 entitats associades.
El pressupost total del projecte és de 1,4 milions d’euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) n’aporta un milió.
Last modified: 2 desembre 2020