BLOGNEWS

Cap a un territori resilient al Baix Llobregat, Penedès i Anoia

2 novembre 2023

Professionals i entitats dels sectors agrícola i forestal han participat en un taller per compartir, debatre i aportar solucions als reptes que el canvi climàtic imposa a les comarques catalanes del Baix Llobregat, Penedès i Anoia.

Les conclusions del taller serviran per elaborar un document de bones pràctiques, que també inclourà les conclusions extretes de les activitats dutes a terme per les altres regions mediterrànies.

Davant els creixents efectes del canvi climàtic, els nostres paisatges i entorns cada vegada són més vulnerables. Per aquesta raó, és essencial millorar l’adaptació i la resiliència del paisatge i entendre com pot contribuir a la mitigació efectiva dels impactes del canvi climàtic, com els incendis forestals i la sequera.

En aquest marc, el 31 d’octubre ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Just Desvern (Barcelona), el taller participatiu “Un territori resilient al Baix Llobregat, Penedès i Anoia”, amb l’objectiu d’analitzar els models de gestió territorial, la resiliència i l’adaptació als riscos del canvi climàtic, així com la identificació de limitacions i necessitats. El taller és una de les activitats del Catalan LandLab, dins del projecte europeu ResAlliance en què participa el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). La recopilació de coneixements i experiències del taller servirà per compartir bones pràctiques juntament amb els altres LandLabs de la Mediterrània: Sardenya (Itàlia), Peoloponès (Grècia), Xipre, i Regiao Nord (Portugal) per disposar de paisatges més resilients per fer front a pertorbacions com a incendis forestals, sequeres, vents recurrents, i gelades entre altres.

“El taller que hem realitzat en el marc del LandLab català és un espai de co-creació per compartir, transferir i escalar solucions entre actors que desenvolupen la seva activitat professional als sectors agrícola i forestal. Dins del projecte hi ha un comitè d’ambaixadors de cada LandLab on es posaran en comú els resultats de cada LandLab i es planificaran les accions d’intercanvi previstes per a altres fases del projecte”, comenta David Martín, coordinador dels LandLabs del projecte i ambaixador del LandLab català.

Les cinc regions mediterrànies en què se centra ResAlliance comparteixen amenaces que representen perills típicament mediterranis i que es veuen exacerbats pel canvi climàtic, especialment els incendis forestals i les sequeres, però cada regió té necessitats socials i reptes agrícoles i forestals específics que requereixen solucions a mida. Les activitats que es duen a terme als LandLabs, amb diferents formats participatius, com tallers, sortides de camp, esdeveniments, etc., aporten coneixements, habilitats i solucions innovadores que donaran com a resultat un document de bones pràctiques que servirà per posar en marxa accions que contribueixin a la creació de paisatges resilients.

El taller va ser organitzat pel CTFC, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Fundació Pau Costa (FPC) amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Hi van participar prop de 60 professionals, col·lectius, organitzacions i altres entitats dels sectors agrari i forestal de l’àmbit de les Muntanyes del Baix Llobregat, el Penedès i l’Anoia.

Last modified: 2 novembre 2023