BLOGNEWS

Com afecta el canvi climàtic a la producció de tòfona?

21 juny 2019

El CTFC lidera un projecte de recerca amb l’Institut Federal Suís de Recerca Forestal, centrat en els efectes del canvi climàtic en la producció de la tòfona negra  i la tòfona d’estiu.

Per a poder estudiar aquests efectes, un grup d’investigadors de les dues institucions han treballat els darrers dies en l’extracció de les arrels micorritzades amb les dues espècies de tòfona, la Tuber aestivum (d’estiu) i la Tuber melanosporum (negra o d’hivern) d’una parcel·la plantada a Maials (Segrià). Se n’han extret d’arbres que han estat en secà i altres en regadiu.  Les arrels s’avaluaran al laboratori per veure com s’adapten al canvi i com competeixen en diferents escenaris climàtics.

El Telenotícies Comarques s’ha fet ressó d’aquest treball. El podeu veure aquí.

L’objectiu és veure les diferències que presenten les dues espècies segons la disponibilitat d’aigua que han tingut i es proposa un enfocament experimental per entendre com competeixen ambdues espècies en un context de canvi climàtic. Aquestes dues espècies de tòfona són de les més apreciades econòmicament que poden ser produïdes en plantació.

Els investigadors del CTFC en aquest projecte, expliquen que la tòfona d’estiu pot tenir un millor adaptació en un context de canvi climàtic i per tant pot competir millor que la tòfona negra. Les pluges d’hivern i primavera permeten la producció de la tòfona d’estiu i, en canvi, la tòfona negra presenta més dificultats a causa de la necessitat de pluges també durant l’estiu, època amb major sequera. 

La plantació de Maials és propietat de la Diputació de Lleida, i per a dur-la a terme s’ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

A més de la parcel·la de Maials, s’han implantat dispositius experimentals en boscos productors de les dues espècies per al seu seguiment i estudi a nivell de la producció silvestre.

El CTFC i l’Institut Federal Suís de Recerca Forestal van signar l’any passat un conveni de col·laboració per un termini de cinc anys, per treballar conjuntament en recerca forestal, a través de l’intercanvi d’investigadors i la participació conjunta en seminaris, entre d’altres.

 

 

 

 

 

 

Last modified: 21 juny 2019