BLOGNEWS

Com amenaça el canvi climàtic a la producció de tòfona, eix del Congrés Internacional de Vic

16 gener 2020

Els dies 24, 25 i 26 de gener, tindrà lloc a Vic una nova edició de la fira Trufforum

El dia 24 al matí , es farà un Taller d’innovació agroalimentària per a l’elaboració de productes trufats,  a càrrec de la Dra. Eva Guillamón i Dra. Laura Mateu-Vivaracho, del Centre per a la Qualitat dels Aliments de l’INIA a Sòria.

El dia 25 tindrà lloc el Congrés Internacional de la Tòfona, adreçat a professionals del sector, que posarà sobre la taula l’amenaça i el risc que suposa el canvi climàtic per a la producció de tòfona silvestre, així com l’abandonament del  bosc. El congrés exposarà veus expertes en la matèria, i també es centrarà en el turisme en les zones productores.

Des del CTFC, Daniel Oliach ha remarcat l’oportunitat que representa el Trufforum per popularitzar la tòfona, i que, en aquest sentit, Catalunya “és un territori òptim per a la seva producció silvestre i de conreu, degut al seu clima mediterrani i als sòls calcaris”, així com també ho són certes zones d’Espanya, Itàlia o França.

Presentació del Trufforum a Vic

Durant la presentació del Trufforum a Vic, el regidor de l’Ajuntament de Vic i president de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), Titi Roca, ha subratllat que aquest és un congrés “obert a tothom”, que vol donar de nou a conèixer la tòfona i divulgar el sector tant a nivell local i de país com internacionalment.

Per la seva banda, el sots-director de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Enric Vadell ha advertit del “canvi substancial” esdevingut en el sector de la tòfona en els darrers anys. Per això es va redactar el Pla d’Acció pel Desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya; que incideix en la producció, incentiva el consum tant intern com extern, i situa el país al mapa de la tòfona a nivell mundial. De fet, Vadell ha destacat que “Catalunya és un país tofoner, que de nord a sud compta amb zones que tradicionalment han sigut productores de tòfona i, per tant, històricament ha sigut ja un país referent en el món de la tòfona”.

Ferran Adrià,  ambaixador de la tòfona

El reconegut xef serà l’ambaixador de la tercera edició del Trufforum. Adrià pren així el relleu de Carme Ruscalleda, nomenada ambaixadora en l’edició de l’any passat.

Les diverses activitats i tallers divulgatius que conformen el program16a es dsenvoluparan en diversos espais i escenaris dins l’edifici El Sucre de Vic. A l’Auditori Marià Vila-d’Abadal, amb una capacitat per unes 200 persones, serà l’espai on transcorreran les ponències de reconeguts xefs amb estrella Michelin, com són Nandu Jubany, Oriol Rovira o Toni Sala.

Durant tot el cap  de setmana es podrà comprar tòfona al detall en el Mercat de la Tòfona, i productes trufats lliures d’aromes a l’espai del Market Trufforum.

Per acabar, el diumenge 26 al matí el Trufforum posarà l’atenció a la Plaça Major de Vic, que acollirà una de les seves activitats principals, com és el ll Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. Enguany, es comptarà amb la participació de fins a 15 equips tofonaires que competiran en directe per trobar en un temps rècord les tòfones amagades.

 

 

 

 

Last modified: 17 gener 2020