BLOGNEWS

Comença FIRE-ADAPT, un projecte que investigarà com la gestió integral del foc contribueix a la biodiversitat, el segrest de carboni i els valors culturals

31 gener 2023

El 25 i 26 de gener, 15 organitzacions europees i 9 llatinoamericanes van celebrar virtualment la primera reunió del projecte per planejar-ne les accions inicials.

 

FIRE-ADAPT investigarà els beneficis del foc a la natura i la societat integrant diverses àrees de coneixement tant del món acadèmic com operatiu.

 

El projecte és un programa d’Intercanvis de Personal de les Accions Marie Skłodowska-Curie de la Unió Europea i compta amb un pressupost total de 1.278.800 euros.

 

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya participa en el projecte FIRE-ADAPT, que centra en el Paper de la Gestió Integrada del Foc en l’adaptació al canvi climàtic per a serveis ecosistèmics a regions tropicals i subtropicals, i és un projecte de recerca internacional, col·laboratiu i interdisciplinari. En concret, el projecte investigarà el paper que juguen les diferents pràctiques de gestió dels ecosistemes, com el foc prescrit, en la millora de la biodiversitat, el segrest de carboni i els valors per a les comunitats locals, anomenats serveis ecosistèmics i culturals. Per això, FIRE-ADAPT facilitarà la mobilització dels investigadors i professionals d’aquesta xarxa d’intercanvi de coneixements, dels àmbits públic i privat, als 10 països europeus i llatinoamericans associats: Espanya, França, Itàlia, Portugal, Colòmbia, Mèxic, Brasil, Bolívia, Argentina i Regne Unit.

“FIRE-ADAPT és la primera xarxa de científics i professionals en la Gestió Integrada del Foc entre dos continents. No és un projecte que està destinat únicament a desenvolupar noves investigacions, sinó que se centra a generar i empoderar xarxes d’intercanvi de coneixements. I a més, focalitzem en una àrea molt específica de coneixement comparat amb altres projectes sobre foc i incendis: analitzar com les pràctiques impacten en els serveis ecosistèmics i els serveis culturals de manera integrada, cosa que fa que el projecte sigui únic”, diu Núria Prat -Guitart, responsable de projectes de la Fundació Pau Costa i coordinadora del projecte juntament amb Imma Oliveras, coordinadora científica del projecte i investigadora de l’Institut de Recherche pour le Développement (IRD).

Una característica definitòria de FIRE-ADAPT és la realització dels anomenats study hubs, que són tres regions a llatinoamèrica i tres a europa on es realitzaran les trobades de recerca, formació i intercanvi de coneixement. A més, els study hubs organitzaran diferents accions: una tindrà lloc a Mèxic i tractarà els aspectes pràctics de les cremes controlades; una altra serà un simposi a Argentina sobre els enfocaments interdisciplinaris de la Gestió Integrada del Foc i també hi haurà study hubs al Brasil, França i Itàlia que organitzaran (pirotours) visites on l’ús del foc hi té un paper rellevant.

“Els study hubs són plataformes de transdisciplinarietat. Son una oportunitat per intercanviar coneixement entre experts i involucrar actors locals, ja siguin de la societat civil, o de la gestió de recursos de la zona”, afegeix Imma Oliveras.

El primer study hub tindrà lloc a mitjans d’any a Catalunya i inclourà l’organització d’unes jornades obertes a participants externs al projecte.

“Hi ha una setmana central per concretar una mica més les feines, però també hi haurà unes sortides de camp per conèixer diferents zones de Catalunya on s’ha fet gestió forestal per prevenir incendis. La idea és que els participants de FIRE-ADAPT puguin venir més temps, i que durant les setmanes prèvies i posteriors a la setmana central puguin col·laborar amb nosaltres en la presa de dades que després seran utilitzades en els productes del projecte”, descriu Pere Casals, investigador del CTFC i líder del grup de treball en carboni.

El projecte compta amb una visió nova d’integració del coneixement ja existent i del que es generi als diferents països associats. A més d’obtenir resultats científics, com a quantitat de carboni als ecosistemes i indicadors de biodiversitat, pretén transferir-los a la societat general d’una manera més participativa.

“Hi ha una imatge molt negativa del foc. Venim de polítiques de dècades d’exclusió total, polítiques on s’inverteix en l’extinció, però no en la prevenció. Espero que FIRE-ADAPT contribueixi a un canvi de paradigma on es vegin els efectes beneficiosos de la Gestió Integrada del Foc en la prevenció d’incendis, així com en la conservació dels serveis ecosistèmics”, conclou Imma Oliveras.

Last modified: 31 gener 2023