BLOGNEWS

El Campus Arquitectura & Madera presenta la fusta com el material de construcció del segle XXI

10 octubre 2019

Desenvolupat dins del projecte Interreg POCTEFA iForWood, del qual el CTFC n’és el soci principal, el Campus s’ha organitzat per la Càtedra Fusta de la Universitat de Navarra, del 18 al 23 d’agost.

Després d’un llarg parèntesi, la construcció amb fusta experimenta un renaixement a nivell global. En un aquest context, s’ha impulsat un curs de construcció amb fusta d’una setmana de durada, el Campus Arquitectura & Madera, obert a alumnes d’arquitectura de totes les escoles de l’espai transpirinenc, tant espanyoles com franceses. Entre elles, sis escoles de Catalunya, així com de Navarra, Aragó, País Basc, Aquitània, Bordeus, Llenguadoc Rosselló, Montpeller i Migdia-Pirineus.

Font: Cátedra Madera

El curs, desenvolupat en llengua anglesa, s’ha realitzat al Parc Natural Señorío de Bértiz (Navarra), un entorn atractiu i de gran bellesa amb presència de fauna forestal associada a un bosc madur i que ha permès realitzar visites tècniques a la zona relacionades amb tots els aspectes de la fusta (boscos, indústria, construcció).

Per tal de dotar al campus d’un caràcter pràctic i optar a la vegada per un tema atractiu i que representés un interès futur, els alumnes han tingut la oportunitat de realitzar com a projecte el desenvolupament d’un edifici residencial col·lectiu en un barri de Pamplona.

El Campus, a més, ha comptat amb la participació d’Andrew Waugh i Julen Pérez Santisteban, arquitectes internacionals de prestigi i amb experiència en la construcció amb fusta. Ambdós formen part de l’estudi Waugh Thistleton Architects, impulsors dels primers edificis residencials en alçada amb CLT, panells de fusta contralaminada (Murray Grove a Londres el 2007).

Font: Cátedra Madera

Aquest ressorgir en la construcció amb fusta es deu principalment als avenços tecnològics existents i a la major consciència mediambiental en la nostra societat. La fusta és el material idoni per a la construcció del futur, en què la industrialització, la prefabricació, la robotització i la digitalització seran fonamentals.

Els recents avenços tecnològics en la transformació de la fusta han aconseguit desenvolupar elements constructius de fusta amb unes prestacions molt competitives, que permeten construir d’una manera més sostenible i eficient i que la presenten com el material de construcció del segle XXI.

El projecte iForWood està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Last modified: 22 desembre 2020