BLOGNEWS

El CTFC i el projecte FIRE-RES organitzen dues jornades de demostració pràctica de maquinària forestal lleugera i de petites dimensions

29 novembre 2023

Les jornades s’han dut a terme en el marc de les Jornades tècniques del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DAAC

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) en col·laboració amb el projecte europeu FIRE-RES han organitzat dues jornades de camp per a fer una demostració pràctica de maquinària forestal lleugera i de petites dimensions. Amb aquestes dues jornades s’ha volgut mostrar a les empreses forestals un tipus de maquinària per tallar, processar i extreure els arbres del bosc, que està adaptada a les aclarides de masses joves que es realitzen als nostres boscos.

Es tracta d’una nova generació de processadores forestals, unes màquines de petites dimensions versàtils i capaces de fer tot el treball de bosc. Les màquines presentades destaquen per les seves dimensions reduïdes, el que fa disminuir tant els costos per adquirir-les i de manteniment, com els de transport. Les demostracions s’han dut a terme a Odèn, en una zona on proliferen boscos joves de pi roig i pinassa, i a Viladecavalls, amb vegetació regenerada de pi blanc postincendi. Durant les jornades, els participants han pogut veure com aquestes màquines treballen i s’adapten a les característiques dels boscos joves amb una gran densitat de peus.

Les demostracions han estat organitzades pels socis del projecte FIRE-RES, CTFC i el Consell de Recerca Nacional (CNR) d’Itàlia com a Acció Innovadora del projecte. FIRE-RES, coordinat pel CTFC, té com a un dels seus objectius desenvolupar i demostrar noves eines i estratègies d’actuació per prevenir i extingir incendis forestals i així contribuir a la transició cap a uns paisatges resilients  als incendis. En aquest sentit, l’ús de maquinària lleugera pot ajudar a millorar la gestió dels boscos a Catalunya, abaratint els treballs i permetent l’extracció de fusta, incidint així en la prevenció d’incendis.

“El treball amb aquestes màquines permet fer els tractaments forestals d’extenses zones regenerades postincendis i altres zones relativament joves de Catalunya. Són eines polivalents que poden fer tot el treball necessari d’aquests tractaments (tallada, classificació i treta de fusta a pista) de forma més curosa que les màquines actuals i reduint considerablement els elevats costos de les actuacions manuals; per tant, cobreix un àmbit on la mecanització encara està molt poc desenvolupada i que és molt necessari al país”, explica Francesc Cano, director adjunt de transferència del CTFC.

Les jornades, celebrades divendres 24 i dimarts 28 de novembre, s’han emmarcat en les Jornades tècniques del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Els esdeveniments han reunit a més de 130 persones vinculades al sector forestal de Catalunya, Aragó i Balears, des d’administracions, i empreses fins a estudiants d’escoles agràries.

Last modified: 29 novembre 2023