BLOGNEWS

El CTFC s’adhereix a la “Declaració de consens sobre la gestió dels grans incendis forestals”

16 juny 2023

Avui s’ha presentat simultàniament a Madrid i Montserrat (Barcelona) la “Declaració sobre la gestió de grans incendis forestals a Espanya” a partir del consens d’experts de diferents sectors de la comunitat d’incendis forestals.

Impulsada per la Fundació Pau Costa, la declaració vol ser una veu des de la comunitat d’incendis per reclamar solucions per disposar de paisatges segurs, vius, diversos, resistents i resilients als grans incendis forestals, en el context actual de canvi climàtic.

Avui s’ha presentat simultàniament al Museo de Ciencias Naturales de Madrid, i a Montserrat (Barcelona) la “Declaració sobre la gestió de grans incendis forestals a Espanya”, un document de consens entre experts de la comunitat d’incendis forestals.  

A la presentació de Montserrat hi han participat Míriam Piqué, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)  i Presidenta del Patronat de la Fundació Pau Costa, i que ha llegit la declaració durant la presentació, Eva Saldaña, Directora Executiva de Greenpeace Espanya, Marc Castellnou, president del Consell Assessor de la Fundació Pau Costa i Cap de l’Àrea GRAF dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, Miquel Rafa, Director de Sostenibilitat i Natura de la Fundació Catalunya La Pedrera, i Marta Corella, SOS Mundo Rural i exalcaldessa d’Orea .

Espanya s’enfronta a un problema complex que s’agreuja dia a dia amb el canvi climàtic: els incendis cada vegada són més intensos i comporten conseqüències ecològiques i socials sense precedents. Exemple d’això són el gran incendi forestal a Castelló-Teruel a finals de març del 2023 o els incendis ocorreguts l’estiu del 2022 (Sierra de la Culebra, Navarra, Bejís, Vall d’Ebo i Serra Calderona). 

A partir d’aquesta constatació, la Fundació Pau Costa ha impulsat un procés per reunir experts/es de diferents sectors de la comunitat d’incendis forestals (acadèmics/ques, serveis d’emergència, gestors/res forestals, comunicadors/es, administració pública, empreses privades) per revisar, actualitzar i establir un nou enfocament comú que integri diferents visions professionals i socials, per a una efectiva i segura gestió dels incendis forestals. Per això es va dur a terme el Foro de debate y propuestas de acción para la gestión de los grandes incendios forestales en España (29 i 30 de març del 2023, Madrid) els resultats del quals són la base de la Declaració que s’ha presentat a Madrid i Barcelona. 

La declaració recull una proposta de 15 punts que incideixen en la necessitat de posar el focus en la gestió del risc d’incendis (prevenció) sobre l’extinció. Per fer-ho, s’apunta a la necessitat que la societat s’impliqui i corresponsabilitzi en la gestió del risc d’incendis i assumeixi que és inevitable conviure amb el foc, com a element que forma part del nostre ecosistema. Igualment, és urgent implantar una gestió forestal sostenible, tenint la biodiversitat com a prioritat, i comptant amb l’ús de foc prescrit, i mesures econòmiques que garanteixin el desenvolupament del món rural. La disposició de dades rigoroses, així com la divulgació i l’educació s’apunten com a eines clau per integrar les visions urbanes i rural davant dels incendis forestals i per garantir l’existència d’una cultura de prevenció i autoprotecció. Tot això d’acord amb un marc legislatiu que integri la gestió d’incendis forestals per anticipar, garantir i finançar que s’atengui prioritàriament la gestió preventiva del territori. 

“Estem en un moment crític, i tota la comunitat veu clar que la problemàtica dels grans incendis forestals no es pot abordar amb solucions simples o creences, ni des de discursos esbiaixats o incomplets. Qualsevol proposta de gestió dels grans incendis forestals s’ha de fonamentar en les dades que aporta la ciència, en l’experiència dels serveis d’extinció i les necessitats del territori que denuncien, principalment, els actors del món rural. Com a societat, tenim la responsabilitat d’afrontar aquest repte i aquesta declaració vol posar sobre la taula les demandes urgents que com a societat hem d’abordar”, afirma Jordi Vendrell, director de la Fundació Pau Costa 

Fins ara s’han adherit més de 70 persones i institucions, entre les quals hi ha el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). L’adhesió a la Declaració es fa a través de la pàgina web de la Fundació Pau Costa per anar sumant suports. A partir d’aquí, passat l’estiu es concertaran reunions amb responsables nacionals i europeus per traslladar el contingut de la Declaració. 

Adhesió a la declaració

Last modified: 16 juny 2023