BLOGNEWS

El fred protegeix les plantes dels patògens

5 febrer 2024

Un nou estudi a escala europea revela com les temperatures hivernals elevades associades al canvi climàtic exposen les plantes a més patògens.

La darrera setmana de gener ha estat excepcionalment càlida a Catalunya, amb temperatures per sobre dels 20ºC en molts indrets. Però aquesta no és l’única conseqüència del canvi climàtic. Segons un nou estudi publicat a The ISME Journal, l’augment de temperatures global exposarà les plantes a més patògens.

Un equip científic liderat per Jonàs Oliva, investigador de la Unitat de Recerca Mixta CTFC-Agrotecnio-CERCA i professor de la Universitat de Lleida, ha estudiat la presència i abundància de comunitats de patògens en boscos a escala europea des de l’àrtic fins al Mediterrani. Els resultats de l’estudi demostren, per primera vegada, com el clima fred pot impedir l’expansió de patògens exòtics alhora que modula l’abundància dels autòctons, protegint així boscos i cultius. “Ara mateix, molts boscos a Europa estan sans perquè els patògens no poden sobreviure en les condicions hivernals actuals. Però això està a punt de canviar si els hiverns es tornen més i més suaus,” apunta Oliva.

L’equip ha estudiat la presència i abundància de Phytophthora, un gènere de microorganismes patògens per les plantes present a escala global. Les diferents espècies de microorganismes que formen el gènere de Phytophthora poden atacar una gran varietat de plantes: des de forests, causant la seca de l’alzina o la tinta del castanyer; fins a conreus com la patata, la soja, o la maduixa. Per Maria Caballol, estudiant de doctorat de la Universitat de Lleida que ha treballat en l’estudi “Aquest és el primer estudi que aporta dades contrastades sobre l’efecte directe del clima en els patògens. Hem triat Phytophthora com organisme model per la seva presència destacada i perquè són uns dels principals patògens a escala global”.

Els patògens, com qualsevol altre organisme, necessiten certes condicions ambientals per poder sobreviure. En general, podem dir que es desenvolupen millor en zones càlides i amb disponibilitat d’aigua. Així, trobem que hi ha menys patògens adaptats per sobreviure en zones de clima fred. L’estudi demostra que es dona el mateix mecanisme per latitud, altitud i estacionalitat.

Pels autors, l’efecte de l’augment de temperatures associat al canvi climàtic en els nostres boscos està clar: “tindrem patògens exòtics, als que les espècies autòctones no estan acostumades perquè fins ara, el nostre clima més fred feia que no poguessin sobreviure. Però també veurem com els patògens autòctons prosperen en un clima més càlid i amplien la seva àrea. Per exemple, a Catalunya, tindrem més patògens a l’estrat alpí dels Pirineus a mesura que les temperatures augmenten a la zona”, explica l’expert en patologia forestal.

Si els hiverns són més suaus, hi haurà més patògens i les plantes tindran més malalties. No cal que els arbres estiguin estressats per sequera o altres factors perquè es posin malalts. Només l’augment de la temperatura ja és un gran avantatge pels patògens”, conclou Oliva.

 

Més informació:

Climate acts as an environmental filter to plant pathogens. Caballol, M.; Redondo, M.A.; Catalán, N.; Corcobado, T.; Jung, T.; Marçais, B.; Milenković, I.; Nemesio-Gorriz, M.; Stenlid, J.; Oliva, J. 2024 The ISME Journal, https://doi.org/10.1093/ismejo/wrae010

Last modified: 5 febrer 2024