BLOGNEWS

En marxa el Hub Forestal de Catalunya

21 novembre 2023

El Hub forestal de Catalunya servirà per accelerar l’ús i valoritzar la fusta local

Ubicat al Solsonès, serà el laboratori referent de divulgació tècnica-científica en relació a l’ús de la fusta

Aquest matí, la directora general de Qualitat ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya i Busquet, i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, han visitat les obres de construcció del nou Hub forestal que s’està construint al municipi d’Olius, al Solsonès.

El Hub forestal serà un centre d’innovació i tecnologia d’última generació que servirà per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada i per fomentar la bioeconomia circular. Aquest nou centre es finança amb el Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya, amb un import de 2.230.000€, i serà referent en la divulgació tècnica-científica per crear nous productes adaptats a la necessitat de mitigar el canvi climàtic des del sector forestal.

L’edifici ocupa una parcel·la de 3.900 m2, que ha estat cedida per l’ajuntament d’Olius. Les instal·lacions disposaran d’un laboratori per assajos preindustrials de construcció amb fusta, fusteria, ebenisteria i activitats per a fer la transició de model econòmic necessari per a l’adaptació al canvi climàtic i afavorir la implementació de la bioeconomia.

Antoni Trasobares, director del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), centre impulsor de la iniciativa, ha explicat que “Aquest laboratori d’assajos preindustrials està cridat a ser un accelerador per a  la implementació de la bioeconomia circular a Catalunya, que equival a una gestió equilibrada del nostre medi natural per adaptar-nos al canvi climàtic, , i facilitar el desenvolupament socioeconòmic del territori”.

“La ciència i la tecnologia han de ser un dels pilars principals per donar suport a la transició de model econòmic que ens cal per adaptar-nos al canvi global ja imminent a tots els nivells. Aquest laboratori serà un referent a Catalunya i al sud d’Europa. Actualment ja s’està treballant per fer xarxa amb altres laboratoris i centres de recerca existents a Europa”, ha afegit.

Mireia Boya ha explicat que “Catalunya ha de reduir les emissions en un 6% en tots els sectors cada any  i per això és important repensar com construïm i com utilitzem materials com el formigó”. Precisament ha explicat que per reduir les emissions en el sector de la construcció la resposta la tenim a casa “amb fusta dels nostres boscos amb maneres de fer tradicionals i amb un sector fort i que és una alternativa per mitigar i reduir aquests gasos d’efecte hivernacle”.

Anna Sanitjas ha insistit en fomentar l’ús de la fusta en construcció com a oportunitat per al sector forestal: “En el marc de la situació actual de canvi climàtic i la necessitat d’adaptació dels nostres boscos és clau  dinamitzar la gestió i promocionar l’ús de la fusta local com a recurs i d’un alt valor afegit”.  A més ha afegit que “La fusta serà el material del segle XXI, una fusta que ens ha de permetre substituir els materials derivats del petroli i que ens dona la resposta constructiva que necessitem per substituir formigó i el ciment com a grans emissors de carboni”.

A la visita també hi ha participat l’alcaldessa d’Olius, Marta Comitre i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació Agenda Rural, Manel Armengol.

Tecnologia, dinamització del sector i bioeconomia

La finalitat d’aquest centre que s’està construint amb fusta contralaminada del Pirineu, serà l’establiment d’un parc tecnològic d’avantguarda per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada, així com altres productes forestals no fusters (plantes aromàtiques i micologia) a Catalunya.

Els principals objectius són la promoció de la gestió forestal sostenible, la millora de la competitivitat i la dinamització del sector, el desenvolupament de la bioeconomia forestal, i l’establiment d’un teixit públic-privat per accelerar els canvis, i escalar les noves cadenes de valor a mercat.

Aquest projecte està finançat amb el Fons climàtic de la Generalitat de Catalunya, i està cridat a ser una instal·lació de referència per a la implementació de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic 2021-2030 i els eixos principals del Pla de política forestal, promoguts pel Departament d’Acció Climàtica.

El Hub d’innovació i tecnologia de la fusta de Catalunya tindrà també una unitat d’assaigs i una planta de prototipatge on es desenvoluparan productes innovadors. Servirà per a la realització dels prototips necessaris per fer les proves prèvies a la certificació dels productes, tant per projectes propis com per tercers, i per acompanyar a les empreses en el procés de certificació a través dels assaigs.

L’espai també comptarà amb laboratoris de química verda i de plantes aromàtiques, i d’un espai per a la promoció de la micologia, finançats pel projecte PECT Biomarkets de la Generalitat de Catalunya, amb el cofinançament de la Diputació de Lleida.

Last modified: 5 desembre 2023