BLOGNEWS

Entrevista Gianni Picci

2 agost 2023

El coordinador científic del projecte SINTETIC, en Gianni Picci, del grup d’Aprofitaments, mecanització i biomassa, en destaca: 

Per què és important poder rastrejar l’origen dels productes forestals? 

Quan es parla de traçabilitat, tothom pensa en la certificació dels productes de la fusta. De fet, aquest és un paper molt important del sistema que desenvoluparà SINTETIC, abordant l’EUDR recentment emès (que requereix que la indústria i el comerç demostrin la procedència geogràfica dels productes de la fusta). No obstant això, SINTETIC expressarà tot el potencial de les tecnologies de seguiment i traçabilitat, que es basa en la interrelació de dades. Per exemple, l’ID dels productes de fusta s’associarà a paràmetres de qualitat mesurats amb sensors digitals al bosc i a la indústria, entregant a cada usuari final el millor producte per al seu procés. A més, per primera vegada es podrà relacionar les dades recollides a la serradora de cada tronc (inclosa la tomografia de raigs X) amb l’arbre original. Això permetrà augmentar el rendiment de productes d’alta qualitat, així com adaptar els tractaments silvícoles cap a un bosc més resistent i (per què no?) més productiu. 

Quines innovacions desenvoluparà el projecte? 

El projecte inclou diverses tecnologies innovadores per al sector forestal, com ara el sistema de perforació per al marcatge de troncs, etiquetes RFID dissenyades específicament per a la cadena de valor forestal, diversos sensors LiDAR i de qualitat de la fusta. No obstant això, la principal innovació és la sinergia creada entre diferents serveis, sistemes i tecnologies. A més de la capacitat única de rastrejar els productes de fusta des de l’arbre en peu original fins al tauler serrat final (i cap enrere), el projecte aplicarà un enfocament innovador per agregar propietats forestals fragmentades i implicarà a les persones propietàries en la gestió activa dels seus boscos amb el suport d’eines digitals de baixa inversió (per exemple, telèfon intel·ligent amb sensor LiDAR incrustat). SINTETIC també crearà un sistema d’alerta contra la tala il·legal. Es basarà en la interacció entre les dades de satèl·lit i les dades rastrejades sobre el terreny, permetent un control més fàcil i eficaç de les activitats delictives contra el patrimoni forestal europeu. 

Llegeix la notícia completa.

Last modified: 2 agost 2023