BLOGNEWS

Es posa en marxa la versió millorada del visor online EuroBirdPortal

18 desembre 2017

Avui l’EuroBirdPortal (EBP) ha posat en funcionament una versió millorada del seu visor gràcies al qual els moviments dels ocells d’Europa es poden visualitzar d’una manera mai vista fins ara.  Aquesta nova versió del visor també s’ha actualitzat amb 40 milions de noves dades i ara ja permet visualitzar mapes animats de tot l’any de 105 espècies d’ocells pel període 2010-2016, consolidant l’EBP com el projecte de ciència ciutadana més gran i més dinàmic d’Europa.

L’EBP, coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) en estreta col·laboració amb el CCTFC, compta amb la col·laboració de 81 institucions de 29 països diferents i mobilitza les dades recollides per més de 100.000 observadors voluntaris d’ocells.

L’objectiu principal de l’EBP és combinar les dades recollides pels diferents portals d’enregistrament d’observacions d’ocells que operen a Europa per descriure patrons de distribució espacio-temporals a gran escala (canvis estacionals de distribució, patrons migratoris, fenologia) així com els seus canvis a través del temps.

El visor de l’EBP pretén posar en valor l’abast i el potencial del projecte mostrant els patrons de distribució setmanals de 105 espècies d’ocells en fins a nou tipus de mapes diferents. Atès que es poden seleccionar dos mapes animats de qualsevol tipus i any simultàniament, en total, actualment hi ha més de 30 milions de combinacions de mapes disponibles per escollir.

Aquesta versió millorada també incorpora un nou disseny visual i diverses funcionalitats noves,, incloent opcions de zoom i incrustació. A més, l’àrea geogràfica coberta pels mapes ha augmentat notablement gràcies a la incorporació de dades de Bulgària, Xipre, Estònia, Grècia, Hongria, Israel, Romania i Turquia.

Totes aquestes millores han estat possibles gràcies al co-finançament de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya i del programa LIFE de la Comissió Europea (LIFE15 PRE / ES / 000002 / 2016-2018).

Gabriel Gargallo, coordinador del projecte EBP, ha comentat: “Esperem que la nova versió millorada del visor de l’EBP contribueixi a destacar la importància de compartir les observacions d’ocells. Els milers d’ impressionants mapes dinàmics que es poden veure al visor de l’EBP només són possible gràcies a la col·laboració desinteressada dels més de 100.000 observadors d’ocells que envien les seves dades als diferents portals online que hi ha a Europa. Cal tenir present que només a Catalunya, cada dia s’entren, de mitjana, prop de 1.700 observacions d’ocells a www.ornitho.cat, el portal online de referència al país.

Gràcies a la mobilització de tota aquest informació a través de l’EBP, cada cop estem en millor posició per comprendre els canvis en els patrons de distribució i migració dels ocells així com la influència de factors tant rellevants com la meteorologia, el clima o els canvis en els usos del sòl.”

 

 

 

Last modified: 6 març 2018