BLOGNEWS

Foment de la biomassa i recerca en espais agrícoles i forestals a Girona

25 març 2019

Des de l’any 2018, s’han dut a terme diferents accions en el marc del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el CTFC per al foment de la biomassa i la recerca en espais agrícoles i forestals de les comarques de Girona.

La primera de les accions s’adreçada a la promoció de la producció i consum de biomassa forestal procedent de la gestió forestal local i sostenible, amb el seguiment i control tècnic de 10 instal·lacions de biomassa de la província de Girona (Besalú, Calonge, Espolla, Figueres, Olot, Palafrugell, Pont de Molins, Riells, Sant Joan de les Abadesses i la Vall d’en Bas).

El segon grup d’accions ha estat adreçat a a conservació i la millora de la biodiversitat als boscos de Girona.  D’una banda, s’ha revisat la metodologia d’inventari per a la Xarxa de Reserves Forestals de les Comarques Gironines per actualitzar-la i que es pugui integrar a la Xarxa de Rodals de Referència d’EUROPARC. Aquesta xarxa recull una mostra de boscos que evolucionen a dinàmica natural, i amb la metodologia d’inventari desenvolupada es realitza el seguiment d’aquests boscos. Al mateix temps, s’ha aplicat el protocol amb el mostreig de 10 Reserves Forestals, 5 que ja es van inventariar al 2010, i 5 de noves.

Durant les tasques d’inventari a la Reserva Forestal de Can Torrent, Arbúcies.

D’altra banda, s’han desenvolupat uns models de gestió forestal per a la conservació de la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic a les fagedes de Matagalls, en línia amb el recent Projecte d’Ordenació. Aquests models es basen en l’aplicació d’una silvicultura propera a la natura per dirigir les fagedes cap a l’evolució natural. Alhora, hem aplicat els models en un rodal de 10 ha, on hem fet el disseny de la primera actuació d’adaptació als models i l’hem portat a la pràctica amb el marcatge complet del rodal.

 

Detall de les marques emprades, on es diferencien els arbres de futur a promocionar (blau) dels arbres competidors que cal eliminar (vermell).

Last modified: 29 maig 2019