BLOGNEWS

La fixació de carboni per part dels boscos protagonitza una sessió al Parlament europeu

6 setembre 2022

En la seva presentació, Antoni Trasobares, director del CTFC, i Enric Vadell, subdirector de boscos del Departament d’Acció Climàtica, han reivindicat l’especificitat dels boscos mediterrani

 

Promoure l’equilibri entre els múltiples serveis ecosistèmics (aigua, fusta, biodiversitat, prevenció d’incendis, etc.) per poder assolir paisatges forestals resilients i conservar la biodiversitat, al mateix temps que s’implementa la bioeconomia, clau per assolir els objectius del Green Deal

 

Aquest matí, en el marc dels seminaris Renew Europe, s’ha dut a terme al Parlament Europeu una sessió dedicada al paper de la silvicultura europea per contribuir a la fixació de carboni.

L’objectiu de la sessió, que han seguit un centenar de persones, era mostrar com l’agrosilvicultura té un important potencial en contribuir a la mitigació dels efectes del  canvi climàtic.

S’han presentat l’experiència de dues zones, la mediterrània (Catalunya) i la nòrdica (Finlàndia). També s’han presentat eines que s’estan aplicant als Estats Units per estudiar la petjada de carboni de les granges (i com reduir els seus efectes); el biochar basat en la piròlisi (Dinamarca); i WoodApp, una eina digital per propietaris i organitzacions forestals (Alemanya i Finlàndia).

La presentació catalana ha anat a càrrec d’Antoni Trasobares (CTFC) i Enric Vadell (Departament d’Acció Climàtica). En ella, han reivindicat l’especificitat dels boscos mediterranis, on a més de les polítiques de mitigació centrades en el carboni, cal promoure l’equilibri entre els múltiples serveis ecosistèmics (aigua, fusta, biodiversitat, prevenció d’incendis, etc.) per poder assolir paisatges forestals resilients i conservar la biodiversitat, al mateix temps que s’implementa la bioeconomia.

S’ha explicat la situació actual dels boscos a Catalunya, amb un creixement considerable de la superfície i la densitat forestal les darrers dècades (des de 1990, la superfície boscosa ha augmentat aproximadament un 30%, mentre que el volum en peu s’ha duplicat, donant lloc a una superfície forestal total de 2,1 milions d’hectàrees (65% de la superfície total de Catalunya)). Per tal d’assolir els objectius del “Green Deal” per al 2030 i el 2050, s’estan implementant i desenvolupant eines avançades de suport a la decisió, per diagnosticar i definir escenaris multiobjectiu millorats, que impliquen múltiples actors en l’ús del sòl i la gestió del paisatge. Els escenaris científics derivats d’aquestes eines es poden utilitzar per la implantació territorial de les polítiques forestals i l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya recentment aprovada, i per compensar el segrest de carboni i altres SE clau, complementant els ingressos forestals tradicionals (amb pagaments per SE).

La sessió ha estat organitzada per quatre europarlamentaris: Ulrike Müller, Elsi Katainen, Martin Hlaváče i Asger Christensen.  Müller, responsable de l’Estratègia Forestal Europea, va visitar Catalunya i el CTFC el passat mes d’abril, i va conèixer diferents aspectes de la recerca, la gestió i els aprofitaments forestals que s’estan duent a terme actualment.

 

Last modified: 6 setembre 2022