BLOGNEWS

La gestió forestal, clau per a la prevenció d’incendis

16 juny 2020

Aquest dilluns s’ha dut a terme la jornada tècnica Prevenció dels incendis de nova generació. La gestió dels combustibles forestals. La jornada, que s’ha fet en línia,  ha estat coorganitzada pel CTFC i l’Escola Agrària del Solsonès, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica del DARP, i ha reunit prop de 200 persones. Ha comptat amb presentacions de Marc Castellnou i Asier Larrañaga de la Unitat tècnica GRAF dels Bombers del DI, de Míriam Piqué del CTFC, i David Meya del DARP.

La primera intervenció ha anat a càrrec de Marc Castellnou, que ha parlat dels incendis de sisena generació. Ha fet incís en la necessitat de tenir paisatges més gestionats i amb més població com a eina de prevenció molt important. També ha destacat que en 15 anys, la temporada de risc d’incendis és un mes i mig més llarga.

Asier Larrañaga ha parlat de la importància de la gestió forestal de cara a l’extinció, centrant-se en estructures forestals de la Catalunya central, principalment. Ha mostrat com actuaven diferents incendis segons l’estructura forestal que trobaven. Molta continuïtat fa que hi hagi molt combustible, i complica l’extinció.

Míriam Piqué ha destacat la gestió forestal com a eina bàsica per preparar el territori de cara als incendis forestals, ja que permet modificar els tipus de combustibles i fer boscos més resistents al pas del foc. Així mateix, s’aconsegueix que no es generin focs de tan alta intensitat.  Els principis bàsics per modificar el combustible, ja sigui amb tractaments mecànics i/o amb cremes prescrites, són reduir la càrrega de combustible en superfície, incrementar la distància a la base de capçades, i reduir-ne la densitat, tot promovent que els boscos avancin en maduresa.

Per tal que aquesta gestió es faci de la manera més eficient, calen directrius i orientacions de gestió concretes (indicadors silvo-dasomètrics). És important avaluar l’efectivitat dels diferents tractaments en el temps (evolució del sotabosc, compactació de restes, evolució de les capçades, etc.), i fer-ne també una avaluació econòmica.

Per la seva part, David Meya ha parlat dels límits i condicionants de la gestió per a la prevenció dels grans incendis forestals. Per tal d’arribar a incidir de forma significativa en la transformació del paisatge cap a estructures menys vulnerables, cal superar un conjunt d’obstacles, potenciant models de gestió del territori que combinin la inversió de recursos públics amb la revalorització dels productes i les activitats que s’hi desenvolupin.

La jornada ha acabat amb un torn de preguntes i debat entre els participants.

 

Last modified: 16 juny 2020