BLOGNEWS

La migració dels ocells en temps real, amb EuroBirdPortal

9 abril 2019

Avui es posa en marxa la versió en temps real del visor web de l’EuroBirdPortal (EBP). Ara ja es poden veure els moviments dels ocells mentre migren per Europa en el mateix moment en què està passant.

El visor mostra la distribució, setmana a setmana, de 105 espècies d’ocells en mapes animats que van des de gener de 2010 fins a la setmana actual. Tot s’actualitza un cop al dia gràcies a la darrera informació recollida pels portals socis de l’EBP: 120.000 noves observacions d’ocells al dia, uns 45 milions cada any.  Amb aquest nou visor, l’EBP ha aconseguit una fita mundial en la mobilització de dades de  ciència ciutadana. A més, es tracta d’un projecte liderat per dues institucions catalanes: l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el CTFC, i  que compta amb el suport del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i de Territori i Sostenibilitat.

La mobilització d’aquesta quantitat tan ingent de dades ha estat possible gràcies també a fons del programa Europeu LIFE, que han permès desenvolupar una nova base de dades central capaç de connectar en temps real 15 portals de recollida de dades diferents i l’equivalent al 99.2% de totes les dades d’ocells recollides a Europa.
Seguir els rossinyols i els cucuts mentre migren a través d’Europa ara ja és una realitat.

Gabriel Gargallo, coordinador del projecte EBP, ha comentat: “Els moviments dels ocells han fascinat a la gent. On són ara les orenetes? Sentirem el primer cucut aviat? Amb el nou visor EBP estem molt satisfets de poder mostrar els moviments dels ocells al llarg del continent, a tothom i en temps real. A més, gràcies a les millores aconseguides amb els fons del programa LIFE, ara ja tenim dades més bones, un fet vital per entendre bé els patrons estacionals de distribució dels ocells, i disponibles immediatament, la qual cosa ens permetrà desenvolupar aplicacions de cara a la conservació i gestió de la biodiversitat que requereixen d’informació molt actualitzada (per exemple, per al seguiment de la grip aviària). Tot això no hauria estat possible sense els més de 120. 000 ornitòlegs que comparteixen les seves observacions amb els portals de recollida de dades com ornitho.cat. El nou visor de l’EBP és un reconeixement al seu paper vital en el projecte i mostra fins a quin punt les petites
contribucions fetes per cada persona poden sumar-se per ajudar a entendre millor els  moviments dels nostres ocells.”

 

Last modified: 9 abril 2019