BLOGNEWS

La necessitat de restaurar la natura i reduir les emissions

5 maig 2020

Una crida mundial de les organitzacions que donen suport a les Solucions basades en la Natura

Una setantena de científics i personalitats de diverses organitzacions mundials s’han posat d’acord per definir els quatre principis bàsics que han de complir tots els esforços de les anomenades Solucions basades en la Natura (SbN) (Nature-based Solutions en anglès), accions per protegir, gestionar de forma sostenible i restaurar ecosistemes naturals o modificats i que proporcionin beneficis pel benestar humà i la biodiversitat. Aquest consens pretén ser una crida a totes aquelles institucions i organitzacions que es comprometen amb les SbN per a que defensin i apliquin aquests principis.

Sergio de Miguel, professor de la UdL i investigador del CTFC, membre del Comitè Directiu de la Global Forest Biodiversity Initiative (GFBI) i Director del GFBI Hub és un dels signataris de la nota, que es publica al mitjà independent Medium i està promoguda per Christiana Figueres, exsecretària executiva de la Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic de la ONU i arquitecta de l’Acord de París.

La nota, que es publica un mes desprès del 50è aniversari del Dia de la Terra, també fa incís en el moment actual que s’està vivint arran de la pandèmia pel COVID-19 i el confinament en les llars. Argumenta la manera en què “les restriccions han augmentat la nostra consciència col·lectiva dels molts beneficis de la natura, des de la tranquil·litat de l’aire lliure fins a gaudir de l’aire i l’aigua sense contaminació, els recursos naturals, la supressió de malalties i la capacitat d’ajudar a frenar el canvi global i protegir-nos de seus impactes”.

Els quatre principis que defensen són:

  1. Reduir les emissions

Les SbN són eines poderoses per capturar el carboni de l’atmosfera, però no són un substitut per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Des de la perspectiva del canvi climàtic, hem de reduir ràpidament les emissions de combustibles fòssils, descarbonitzar les economies i també mantenir, gestionar de forma sostenible i restaurar els ecosistemes.

  1. Conservar i protegir els ecosistemes existents

Els sòls, boscos, prats, matolls, zones humides i ecosistemes aquàtics intactes són dipòsits vitals de carboni i biodiversitat. No obstant això, els estem perdent a un ritme alarmant. La protecció d’aquests últims reductes de la natura és fonamental.

  1. Ser socialment responsables

Hem d’involucrar plenament als pobles indígenes i les comunitats locals, i respectar i defensar els seus drets i el seu lideratge. També hem de contribuir proactivament a models econòmics justos i sostenibles que creïn noves oportunitats d’ocupació, evitant al mateix temps la competència amb activitats existents com la producció d’aliments. Només quan les comunitats locals es beneficiïn dels beneficis socials, econòmics i ecològics que proporcionen els ecosistemes, la restauració podrà ser sostenible.

  1. Ser ecològicament responsables

Les SbN han d’estar fundades en rigorosos principis ecològics. La biodiversitat és vital per a la salut dels ecosistemes, que són més productius, resistents i beneficiosos. Les diverses mescles d’espècies natives tenen més probabilitats de proporcionar els beneficis desitjats, com l’emmagatzematge de carboni, la producció d’aliments i la protecció contra les inundacions, la sequera i les malalties.

L’article original es pot trobar aquí.

 

Last modified: 5 maig 2020