BLOGNEWS

La salut mental i la gestió de dades científiques protagonitza l’escola de la JRU CTFC-AGROTECNIO

27 octubre 2023

El 26 i el 27 d’octubre s’ha celebrat a Lleida la quarta edició de l’Escola de Recerca en Ecologia i Gestió Forestal, una iniciativa conjunta d’Agrotecnio i el Centre de Ciència i Tecnologia  Forestal de Catalunya (CTFC) a través de la seva unitat conjunta de recerca (JRU, per les seves sigles en anglès).

 

Les sessions, dirigides a estudiants de doctorat de tots dos centres, buscaven millorar les seves habilitats de presentació, discutir els seus resultats en un ambient acadèmic i facilitar la col·laboració entre els grups de recerca de la JRU i altres entitats. A través de presentacions, debats i tallers, així com activitats informals, aquesta jornada es realitza de manera anual i alternativa en la seu del CTFC, a Solsona, o d’Agrotecnio, a Lleida.

L’escola de 2023 va començar amb la benvinguda de Roser Maneja, directora de recerca del CTFC, que va posar en relleu la importància de promocionar i impulsar la recerca col·laborativa i innovadora. Maneja va ressaltar l’interès de les formacions inter i multidisciplinàries, les sinergies i una millor comunicació entre personal tècnic, científic i d’institucions diverses. “Crec que aquesta escola és l’àgora perfecta per a això i espero que aquests dies siguin inspiradors i útils, no sols per als qui estan començant sinó també per als qui estan a punt d’acabar”, va apuntar. La directora científica del CTFC va destacar a més l’oportunitat d’abordar durant les jornades la qüestió de la salut mental, “que ha estat tradicionalment menyspreada en la comunitat científica. Crec que l’excel·lència científica és necessària, però l’excel·lència en les relacions humanes és encara més important”.

Durant la resta del dia, investigadors i investigadores de tots dos centres van presentar les seves tesis i van debatre sobre la salut mental en l’àmbit acadèmic en un taller col·laboratiu centrat en problemes comuns dels i les estudiants de doctorat, amb l’objectiu de buscar solucions i idees per a mitigar-los. Per a acabar la primera sessió, es va organitzar una “caça botànica” per equips, a l’Arboretum de Lleida, un museu a l’aire lliure de gairebé set hectàrees amb més de mig miler d’espècies d’arbres i arbustos de quatre biomes arboris i fins a 16 ambients boscosos.

La segona jornada de l’Escola es va centrar en la gestió i comunicació de dades científiques a través d’un taller a càrrec d’Aitor Ameztegui, qui va subratllar la importància de visualitzar les dades abans, durant i després de l’anàlisi.

La JRU d’Agrotecnio i el CTFC existeix des de 2019 i es va crear amb l’objectiu de dur a terme projectes comuns sobre la gestió dels boscos mediterranis i les amenaces mediambientals a les quals s’enfronten. Tan sols un any després, en plena pandèmia, es va llançar la iniciativa de l’escola de recerca, una iniciativa gestionada per personal investigador en els primers anys de la seva carrera investigadora.

Més informació:

Last modified: 27 octubre 2023