BLOGNEWS

La tòfona negra pot ser competitiva en condicions ambientals desfavorables

25 febrer 2021

Els resultats d’un nou estudi mostren que mitjançant un encoixinat del terra blanc i amb un petit suport de reg, la tòfona negra augmenta la seva competitivitat adaptant-se així a les condicions climàtiques mediterrànies.  El CTFC i la Universitat de Lleida signen l’article, publicat a la revista científica Mycorrhiza.

Segons aquests resultats, l’aplicació de tècniques com l’encoixinat de color blanc, que redueix l’escalfament i manté la humitat del sòl, i el reg, que n’augmenta la disponibilitat d’aigua, permetrien modular les dures condicions derivades del canvi climàtic. D´aquesta manera, l´encoixinat es pot plantejar com una opció agrícola per al cultiu de tòfona negra a les zones mediterrànies on els seu hàbitat es solapa amb la tòfona d’estiu, com Espanya, Itàlia i França.

La recerca avalua els efectes de l’aplicació de reg i tres tractaments d’encoixinats en una plantació experimental de tòfona amb alzina a Maials (Lleida), municipi per sota dels rangs d’aptitud de les zones productores del Prepirineu. L’experiment combina tòfona negra i tòfona d’estiu, dos dels fongs comestibles més apreciats a tot el món, i en descriu la seva interacció. Durant 2 anys consecutius, l’equip ha realitzat un seguiment de l’evolució del miceli de les dues tòfones mitjançant tècniques moleculars.

La severitat i freqüència dels períodes de sequera poden perjudicar la producció de tòfona negra

En les últimes dècades, les plantacions de tòfona negra (Tuber melanosporum) han sigut les preferides pels productors de tòfona, gràcies als seus alts beneficis econòmics i la seva demanda internacional. Tot i així, pot tenir dificultats per adaptar-se a les condicions canviants dels canvi climàtic a diferència de la tòfona d’estiu (Tuber aestivum) que, tot i ser menys interessant culinàriament, no depèn tant de la precipitació durant l’estiu.

La recurrència dels períodes de sequera a Catalunya les darreres dècades sembla que està desfavorint la tòfona negra en detriment de la d’estiu de manera silvestre, segons estan observant els productors. Per això, “supervisar la dinàmica d’ambdues espècies de tòfona sota condicions controlades resulta clau per conèixer els factors més importants que afecten al seu cultiu i promoure millor pràctiques agrícoles”, explica Yasmin Piñuela, investigadora del CTFC i la UdL.

A banda, l’estudi conclou que es necessiten més estudis a llarg termini per avaluar els efectes de diferents materials d’encoixinat en la producció de tòfones, per exemple, utilitzant materials biodegradables. A més, també recomana seguir investigant per comprovar si altres factors, com les espècies microbianes específiques de terra, també poden contribuir al creixement de l’arbre hoste.

Més informació:

Piñuela, Y., Alday, J.G., Oliach, D., Castaño, C., Bolaño, F., Colinas, C., Bonet, J.A., 2021. White mulch and irrigation increase black truffle soil mycelium when competing with summer truffle in young truffle orchards. Mycorrhiza. doi:10.1007/s00572-020-01018-x

Amb el suport de:
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de la Diputació de Lleida mitjançant l’operació INNOVATRUF (PECT El Bosc, el primer recurs de l’economia verda – Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea-Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020) i de l’Àrea de Sostenibilitat (departaments de Finques i Medi Ambient).

Last modified: 25 febrer 2021