BLOGNEWS

La UNESCO oficialitza la xarxa temàtica de reserves de la biosfera mediterrànies amb seu a Espanya

19 juny 2023

El XXXV Consell Internacional de Coordinació del Programa Home i Biosfera (MaB) de la UNESCO ha oficialitzat la Xarxa Temàtica de Reserves de la Biosfera Mediterrànies MedMaB.

El Centre Internacional per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (Centre UNESCOMED) coordinarà la Xarxa Temàtica de reserves de la Biosfera Mediterrànies, la tercera aprovada a escala mundial. La nova Xarxa Temàtica coordinarà els treballs desenvolupats per les reserves de la biosfera dels països riberencs de la Mediterrània i per afrontar els reptes socioambientals actuals generats pels efectes del canvi global.
El centre UNESCOMED impulsa un programa ambiciós per desenvolupar les activitats científiques i divulgatives vinculades a la xarxa coordinades pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Un exemple és la consecució l’any 2018 del projecte europeu, ERASMUS+ Edubiomed, dotat amb més d’un milió d’euros per finançar activitats acadèmiques i de formació a les reserves participants.
El Centre UNESCO Categoria II per a les reserves de la biosfera mediterrànies es va aprovar a l’Assemblea General de la UNESCO el 2013 i va ser inaugurat per la Directora General de la UNESCO, la Sra. Irina Bokova, l’any 2014. Aquest centre se sustenta en un acord signat per UNESCO i en un Acord Internacional signat per UNESCO i Espanya que ha estat renovat el 2022.
La seu de la Fundació Abertis, el castell de Castellet, és des de l’any 2014 Centre Internacional per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies sota els auspicis de la UNESCO, i un model pioner de col·laboració publicoprivada a l’àmbit del Programa MaB de la UNESCO.
Aquesta xarxa, que actualment compta amb 74 Reserves de la Biosfera de 17 països mediterranis, se suma a les dues xarxes temàtiques de la UNESCO amb seu a Espanya existents: Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera Insulars i Costeres (amb una secretaria tècnica a la Reserva de la Biosfera de Menorca i una altra a la Reserva de la Biosfera de l’Illa de Jeju a la República de Corea) i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera de Muntanya (amb una secretaria tècnica a la Reserva de la Biosfera de les Valls d’Omaña i Lluna i altra al Centre de Recerca de Ciències Ecoambientals de l’Acadèmia Xina de Ciències). A més, Espanya exerceix des del 1997 la funció de Secretaria de la Xarxa de Comitès Nacionals MaB i Reserves de la Biosfera d’Iberoamèrica i El Carib (IberoMaB) per designació dels components d’aquesta xarxa regional.
Tot això posa de manifest l’interès d’Espanya a donar suport a les xarxes temàtiques i regionals de la UNESCO.

Last modified: 19 juny 2023