BLOGNEWS

Les noves tecnologies cada cop són més rellevants pel seguiment i la gestió de la biodiversitat a Catalunya

7 març 2024

Dimecres 6 de març s’ha celebrat la Jornada tècnica “Aplicació de noves tecnologies pel seguiment i gestió de la biodiversitat” al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Organitzada pel grup de Biologia de la Conservació del CTFC, la jornada ha reunit més de 100 participants que han pogut conèixer l’aplicació de noves eines de la mà d’investigadors i tècnics d’institucions de recerca de tot Catalunya.

En els darrers anys s’ha produït una millora tecnològica que ha estès l’ús i aplicació de noves tecnologies i metodologies que faciliten el seguiment i la gestió de la biodiversitat. Aquestes eines són, entre d’altres, gravadores acústiques autònomes, dispositius que incorporen sensors i càmeres per obtenció d’imatges, genètica per detecció d’espècies, o reconeixedors d’intel·ligència artificial que generen resultats gairebé immediats. En aquesta jornada s’han presentat experiències que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya per part de diverses institucions per conèixer la seva aplicació i potencial d’ús.

La jornada ha estat inaugurada per Roser Maneja, directora adjunta de recerca del CTFC, que ha donat pas a en Gerard Bota, cap adjunt del programa de Dinàmica del paisatge i biodiversitat del CTFC. Bota ha introduït la temàtica de la jornada donant una visió de conjunt de l’aplicació d’aquestes noves tecnologies i de la seva evolució en els darrers anys, destacant que “la miniaturització dels equips ens està permetent fer el seguiment d’espècies que era impensable fa 10 anys”.

Una part de la jornada s’ha centrat en la bioacústica, amb les xerrades d’Eudald Pujol (SCH), Roger Puig (UdGUB) i Maria Mas (MCNG) que han compartit les seves experiències en l’estudi de grups tan diversos com els amfibis, els ocells, els insectes o els ratpenats. I han mostrat, per exemple, com a través de l’enregistrament sonor es pot generar informació de l’impacte de les pertorbacions sobre la fauna.

Posteriorment, la Dèlia Serra (AR – DACC) i el Jordi Boada (CEAB -CSIC) han mostrat com eines per l’enregistrament d’imatges a través de drones o ROVS poden ser complementàries als mostrejos tradicionals. Per altra banda, l’Arnau Campanera (CTFC) ha mostrat com la combinació de fototrampeig i IA pot esdevenir un sistema de detecció immediata de mamífers als Pirineus.

En Jolle Jolles (CEAB – CSIC) i en Josep Albarracín (CTFC), per altra banda, han explicat als assistents com han innovat creant nous dispositius per solucionar necessitats existents. Per exemple amb la creació del LOGCAVE, un dispositiu per detectar la presència de persones en coves on viuen ratpenats a través de canvis en la intensitat de la llum.

Per últim, en Bernat Hereu (IRBIO – UB) i la Nati Franch (PN Delta de l’Ebre) han mostrat com la telemetria acústica, en el primer cas, i el DNA ambiental, en el segon, proporcionen coneixement bàsic per facilitar la gestió als espais naturals protegits.

Durant el debat final, els experts reunits han pogut parlar tant de les oportunitats que ofereixen aquestes tecnologies com també de les limitacions que presenten. Els participants han coincidit en la utilitat d’aquestes noves eines per reduir els recursos necessaris tant pel que fa al treball de camp com per l’anàlisi posterior de la informació recopilada. Aquest missatge també l’ha subratllat en Ricard Gutiérrez (SFF – DACC) durant la cloenda, on ha esmentat el paper clau que poden tenir aquestes eines en la implementació del catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.

Aquesta jornada s’emmarca dins del Pla Anual 2024 de transferència tecnològica de Ruralcat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i dels projectes demostratius “IA en el desenvolupament d’aplicacions per al seguiment ambiental i la biodiversitat: anàlisi d’imatges i bioacústica” i “Desenvolupament i aplicació de dispositius IoT innovadors per al seguiment de fauna amenaçada (IOT4BIO)”.  L’activitat desenvolupada en aquests projectes demostratius ha estat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

Last modified: 7 març 2024