BLOGNEWS

Nova edició de TRUFFORUM, la trobada internacional del sector de la tòfona

17 febrer 2021

Aquest matí s’ha presentat a Vic el Trufforum 2021, la Festa de la Tòfona i la Gastronomia

L’edició catalana se celebrarà del 22 al 28 de febrer en format online

Aquest any, en el marc de l’esdeveniment internacional ideat per l’European Mycological Institute (EMI), es duran a terme activitats des de Catalunya (Vic), Terol, Castellà i Lleó i l’Occitània (França).  Les diferents seus aniran programant continguts que quedaran publicats a la web de manera permanent, en els quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès).

Des de les diferents entitats organitzadores del Trufforum, i tal com ha explicat Daniel Oliach, tècnic del CTFC (CTFC), “aquest nou format online pot suposar una gran oportunitat per a la internacionalització d’un esdeveniment com és el Trufforum, que pretén ser un eix vertebrador de totes les iniciatives, institucions i empreses del sector tofonaire europeu”. Per la seva banda, i posant en valor tot el sector tofonaire català, Enric Vadell, sub-director general de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha expressat la voluntat de continuar apostant pel sector de la tòfona a Catalunya, ‘no només per les avantatges econòmiques, sinó també pels serveis ecosistèmics que comporta, sobretot pel que respecta a la prevenció d’incendis gràcies a l’ocupació de camps que sinó serien abandonats’.

Des del CTFC, el dissabte 27 s’organitza el Seminari Científic: Avenços en el coneixement de la tòfona i la tubericultura, amb ponències destinades al sector professional.

Trufforum Vic

Tal com ha destacat el 4t tinent d’alcaldia i President de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats, Titi Roca, Vic té la voluntat d’esdevenir un territori referent dins el sector de la tòfona mundial, i ha valorat molt positivament “la feina feta en un esdeveniment que tot i no poder ser presencial, fa que la ciutat segueixi viva i amb projecció de futur”.

Pel que fa al programa d’activitats, s’ha destacat el protagonisme que tindrà la gastronomia, i com a través d’aquesta es vol contribuir a la promoció de l’ús de la tòfona a la cuina de casa, per tal de desmitificar aquest producte, i apropar-lo, cada vegada més al consumidor final. Així ho ha reivindicat també Josep Puigdollers, President de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, qui en la seva intervenció ha fet una crida a perdre la por a aquest producte i a utilitzar-lo de manera habitual.

Amb l’objectiu de representar tot el territori català, el programa inclourà un ‘Recorregut gastronòmic per Catalunya’ de la mà de grans cuiners com Quim Casellas (restaurant Casamar, Llafranc), Rafel Múria (restaurant Quatre Molins, Cornudella de Montsant) o Eduard Aliberch (restaurant Cal Jutge, d’Orís). Entre d’altres, també es duran a terme tallers d’anàlisis sensorials; un taller pels petits de casa; reportatges sobre la cerca de tòfones a bosc i també a plantació; i una sessió de creativitat i innovació, a càrrec de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia.

Durant la presentació també s’ha desvetllat que l’Ambaixador de la Tòfona 2021 serà un dels xefs de major prestigi del territori, Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes), gran coneixedor i divulgador del producte i de la seva aplicació a la cuina, així com també de la gastronomia osonenca i catalana.

Last modified: 18 febrer 2021