BLOGNEWS

Programades dues noves sessions d’estudi del projecte VALOR

23 setembre 2021

A finals de setembre i principis d’octubre, tindran lloc dues noves visites d’estudi en el marc del projecte VALOR (Valorització de les tècniques agrícoles antigues en l’agricultura resilient i sostenible).

 

La primera, organitzada pel CTFC, amb la col·laboració dels socis associats, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Escola Agrària de Pallars, tindrà lloc del 28 al 30 de setembre.

 

La segona, organitzada pel Naturpark Schwarzwald Mitte / Nord, Bühlertal, i INTEGRA Filder e.V., Filderstadt, d’Alemanya, es durà a terme els dies 4, 5 i 6 d’octubre.

 

Detecció primerenca de possibles problemes en l’agricultura tradicional

L’objectiu general de la visita d’estudi organitzada pel CTFC és compartir coneixement sobre tecnologies facilitadores de l’agricultura sostenible, la gestió en àrees protegides, l’agricultura resilient als Pirineus i donar a conèixer les reserves de la biosfera de la Unesco. Això permetrà comprendre la dimensió europea per aplicar millor els mòduls de formació del projecte VALOR, per a les noves figures professionals de Gestor i tècnic d’agricultura resilient.

En el programa, es debatrà sobre la detecció primerenca de problemes i tecnologies facilitadores en l’agricultura tradicional; el coneixement i l’enfocament de l’agricultura i la ramaderia d’alta muntanya; la realitat del territori del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; la tecnologia facilitadora de l’agricultura i la ramaderia sostenibles; i la gestió sinèrgica de la fauna en espais protegits. També es presentaran idees resilients i exemples de casos reals d’agroecologia en el territori del Parc Nacional i els seus voltants.

A causa de les restriccions de la pandèmia de Covid-19, es farà en línia a través de ZOOM. Cal inscriure’s abans del 27 de setembre en aquest enllaç.

L’agricultura tradicional: una agricultura resistent i sostenible

Els dies 4, 5 i 6 d’octubre tindrà lloc la darrera visita d’estudi del projecte. L’objectiu general de la visita d’estudi és compartir i debatre les millors pràctiques i l’agricultura local entre els gestors i tècnics de personal del partenariat VALOR. Això permetrà comprendre la dimensió europea per aplicar millor els mòduls de formació del projecte, per a les noves figures professionals de Gestors i tècnics de l’agricultura resilient.

El programa compta amb la presentació del Parc Natural Schwarzwald Mitte / Nord i INTEGRA (objectius, temes, reptes); les dades clau i exemples de bones pràctiques de comercialització de productes regionals per a la conservació del paisatge cultural tradicional, també en funció del turisme i l’educació ambiental; les bones pràctiques agrícoles en zones altament industrialitzades i densament poblades; i la dimensió política d’una agricultura resistent i sostenible.

Les presentacions també es faran en línia. Les inscripcions estan obertes fins l’1 d’octubre, en aquest enllaç.

El projecte

VALOR és un projecte de tres anys, cofinançat per la Unió Europea a través del programa Erasmus +. Promou la recuperació, la conservació i la millora de les antigues condicions de cultiu locals, mitjançant programes educatius innovadors, que ajuden els instructors i als agricultors a augmentar la seva capacitat per preservar i salvaguardar les antigues tècniques de producció, i valoritzar i promoure les identitats i l’economia local tradicional. L’objectiu específic del projecte és promoure l’aplicació d’un model d’educació amb plans d’estudi innovadors, per donar suport a la qualitat i la tradició que salvaguarda la producció agrícola, enfocada a la resiliència i la sostenibilitat.

El projecte està promogut per l’Autoritat de Parc Nacional del Gran Sasso-Laga en col·laboració amb l’Agència de Gestió del Parc Nacional d’Olimp (Grècia), el Parc Natural del Centre de la Selva Negra-Nord (Alemanya), la Universitat de Tessàlia (Grècia), la Universitat Stefan Cel Mare Suceava (Romania) i altres socis internacionals. Entre aquests, a més del CTFC, es troba Makro, empresa de consultoria per al desenvolupament de gestió (Turquia), Syntesis-Center for Research and Education Ltd (Xipre) i Integra Filder, Associació de Promoció de l’Educació (Alemanya).

Referència del projecte: Programa ERASMUS + projecte VALOR Nº 612.501-EPP-1-2019-1-EN-EPPKA2-KA

Last modified: 4 octubre 2021