BLOGNEWS

Un nou projecte millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades per frenar els efectes dels grans incendis forestals i impulsar la bioeconomia local

12 març 2024

“Rumiar” crearà un mosaic agroforestal amb la delimitació de zones estratègiques perquè actuïn com a tallafocs a partir d’una gestió sostenible del bosc basada en la silvopastura

 

El projecte millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades per preservar aquest espai de gran valor paisatgístic dels grans incendis forestals i, alhora, explorar i potenciar diverses formes d’activitat econòmica a la zona a partir dels recursos que genera el bosc.

Rumiar està coordinat per la Diputació de Tarragona amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva), i compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros, un 95% dels quals són finançats per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons europeus NextGenerationEU.

“Rumiar”: El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades preveu la creació d’un mosaic agroforestal en un espai de 319 hectàrees de bosc en 8 municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba) amb l’objectiu d’afavorir la diversitat de paisatges perquè siguin més resilients i serveixin com a tallafocs en cas d’incendi. Aquest mosaic s’ha dissenyat tenint en compte zones marcades com estratègiques, avalades i consensuades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat. Per al manteniment d’aquest mosaic, el projecte Rumiar preveu fer servir la silvopastura, és a dir el pasturatge amb ramats de cabres per a la neteja del sotabosc, i també els treballs de gestió forestal amb professionals especialitzats i formats en aquest àmbit. A partir d’aquestes dues activitats, es  vol treure profit del potencial del bosc i impulsar la bioeconomia local en una superfície global de prop de 37.000 hectàrees que abasten 22 municipis de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp.

Amb la pràctica de la silvopastura, l’objectiu és potenciar el sector ramader, una professió ja present a les Muntanyes de Prades, amb la creació de nous productes agroalimentaris. D’aquesta manera, es preveuen millorar les condicions dels pastors existents i atraure’n més. Pel que fa als treballs de gestió forestal dels boscos, també es requeriran nous perfils professionals. En aquest sentit, segons el projecte, es contractaran i formaran 8 persones que rebran formació específica com a “peons forestals”.

Tant la silvopastura com la gestió forestal sostenible es preveu que generin un impacte positiu a la zona, amb l’augment de l’activitat i de l’arrelament a les Muntanyes de Prades, un dels principals recursos naturals de la demarcació que s’ha de convertir en Parc Natural.

“Rumiar” es va presentar en roda de premsa al Palau Bofarull de la Diputació a Reus. L’acte va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, acompanyada de la diputada delegada de Transició Energètica de la Diputació, Carme Ferrer, i del diputat delegat de Projectes Europeus de la Diputació, Josep Baiges. Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va assegurar que “amb aquest projecte, fem gestió sostenible dels boscos, reduïm el risc d’incendis, creem professions i combatem el despoblament. Busquem un millor futur per a la zona amb la creació d’aquest mosaic agroforestal”.

L’acte també va comptar amb la participació del director gerent de BOSCAT; Jordi Terrades; el responsable projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons; la responsable del programa de Gestió Forestal Multifuncional del CTFC, Míriam Piqué, i del conseller de Promoció Econòmica de Concactiva, Moisès Ferrete.

En la seva intervenció, Míriam Piqué, va definir el projecte com a “integrador, complex i atractiu, ja que integra molts àmbits de la gestió forestal i integra també a les persones: pastors, propietaris forestals, gestors i el conjunt dels municipis”.

“Rumiar” ja ha començat a executar-se a les Muntanyes de Prades, amb els primers treballs sobre el terreny, concretament amb la identificació i caracterització de les àrees de risc d’incendi forestal on es durà a terme el projecte. El projecte estarà enllestit el desembre del 2025.

El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

 

Last modified: 9 abril 2024