En el marc del viatge organitzat entre el 16 i 18 de juliol, adreçat a persones del món agrícola (en actiu, emprenedors i tècnics), es va visitar diferents projectes de producció de plantes aromàtiques i medicinals tant per a l’obtenció de planta seca com d’olis essencials i diferents models de comercialització, des del producte comercial final fins a la venda a granel.
El viatge va incloure explotacions de diferents comunitats autònomes (Aragó, Navarra, Castella-Lleó i Castella la Manxa). Va ser organitzat pel CTFC, amb el finançament del CITA, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el projecte europeu Incredible.
Entre d’altres, es van visitar iniciatives emergents a la província de Huesca, empreses amb anys d’experiència en la producció d’herba seca ecològica a Lumbier (Navarra), una explotació d’aprofitament de regalèssia de producció ecològica i amb la certificació de producció sostenible “FairWild” a Corella (Navarra), un cultiu mixt de tòfona i lavanda a Sòria, així com les grans extensions de lavandes i lavandins de l’Alcàrria, dedicades a l’obtenció d’olis essencials.
En les visites programades, es va poder veure maquinària de cultiu i instal·lacions amb diferent tecnologia d’assecatge i de destil·lació, es va poder compartir informació tant tècnica com comercial amb els responsables de les explotacions i es van presentar diferents projectes de dinamització rural i turística amb el suport de les administracions locals.
El cultiu de plantes aromàtiques i medicinals
El cultiu de planta aromàtica i medicinal pot adaptar-se a diferents models productius tant pel que fa al producte comercial final obtingut (planta seca, olis essencials, planta fresca o extractes) com als models de comercialització d’aquest producte (des de grans volums a granel, fins a petits volums de producte comercial elaborat i al detall).
Cada projecte té la seva orientació, dimensió i objectius, i amb aquest viatge el que es va voler mostrar són diferents iniciatives, més o menys madures, que han tirat endavant i que són exemple del gran ventall de possibilitats de la producció de PAM a casa nostra.
Last modified: 29 juliol 2019