BLOGNEWS

Acaba Pyrempfor, el projecte dedicat a la promoció i la dignificació del treball forestal

30 març 2021

El carnet de motoserrista ja és reconegut en el conveni forestal català, i en les licitacions de Catalunya ja es demana com a requisit

Aquesta setmana acaba el projecte Interreg Poctefa Pyrempfor. Durant més de 4 anys (1/9/2016 – 31/03/2021) s’han establert col·laboracions i sinergies molt eficaces entre els diferents actors de la formació, organismes socials, professionals i d’ocupació del sector forestal.

Pyrempfor ha suposat una oportunitat per establir les bases i començar la promoció de l’ocupació forestal transfronterer, però encara queda molta feina per fer per arribar a professionalitzar el sector, i que aquest obtingui el reconeixement per part de les empreses i administracions.

Els resultats del projecte

S’han dut a terme 10 seminaris per donar a conèixer les activitats i resultats als organismes socioprofessionals. En aquest context, s’han donat a conèixer les normatives (laborals, ambientals, seguretat, …) dels programes de formació i serveis especialitzats d’ocupació i els actors principals. Arran dels seminaris, i seguint l’exemple de França, s’ha treballat per implementar la Formació dual a Catalunya. És clau implementar-la en tots els territoris.

 

S’ha emès la sèrie Forestals, a través de les xarxes. La sèrie consta de set vídeos que donen a conèixer la formació i els oficis relacionats amb el bosc.

Per fomentar i desenvolupar l’ocupació forestal, en el marc de l’Observatori pirinenc de l’ocupació forestal s’ha implementat la plataforma de personal. Aquest Observatori està vinculat a l’Observatori Forestal Pirinenc que s’està desenvolupant en el marc del projecte Iforwood (projecte que acaba al juny de 2021). Els dos projectes han col·laborat també en la realització de tres jornades i seminaris.

També s’ha establert xarxes de cooperació en l’àmbit de la formació professional i contínua, entre França i Espanya, que es tradueix en 6 seminaris amb els principals actors del sector, 8 intercanvis de joves en FP, 8 intercanvis de formadors i 2 seminaris pedagògics (professionalització de les persones formadores tant en el camp tècnic com en el pedagògic i 6 camps de treball transfronterers per a adults en formació). En total, s’han mobilitzat més de 450 persones.

S’ha treballat en la promoció de certificacions europees existents (el carnet europeu de motoserrista i CONCERT) i en millorar la transparència i el reconeixement de les qualificacions professionals per al desenvolupament d’un mercat laboral transfronterer.

Amb la pandèmia s’ha implementat una eina d’examinació i de certificació, desenvolupada i testada per Inverde, Agència Nacional EFESC a Bèlgica. L’eina és per a l’ús i benefici de França – Espanya, i és clau per al desenvolupament de les examinacions, verificar els certificats internacionals i evitar fraus en el marc actual de la crisi sanitària. Ha estat clau per al projecte desenvolupar-la i implementar-la en els materials del projecte, pels beneficis que aporta als centres formadors-examinadors, a les persones examinadores i a les persones posseïdores d’aquestes certificacions europees.

Els centres de formació forestal també s’han beneficiat del projecte: l’IFA Jaca serà pròximament centre de formador EFESC i seguint l’exemple de EFA Quintanes, inclou ja en els seus cicles la formació vinculada al carnet europeu de motoserrista. L’Escola Forestal de Santa Coloma de Farners ha passat de ser centre formador a també centre examinador. El CFFE és un centre referent de “Formació de Formadors i professionals”. Molts professionals d’altres centres i del sector s’han format al CFFE.

El projecte

El projecte ha estat cofinançat a 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Són socis del projecte, liderat pel CTFC, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners. Per la part francesa, el Centre Forestier de la région Provence-Alps Costa Blava, en representació d’European Forestry and environmental skills council (EFESC), el Centre de Formation Professionnelle et de Promotion Agricole Ariège-Comminges i l’Office National des Forêts.

També s’han associat al projecte l’Associació Monte Boalar – Institut de Formació Agroambiental de Jaca, la Fundació Hazi Fundazioa, l’Associació de rematants i serradors de Catalunya (ARESCAT), la Mutualité Sociale Agricole (MSA), l’Associació Catalana d’Empreses de Treballs Forestals (Acetref) i la Generalitat de Catalunya.

Last modified: 29 març 2021