BLOGNEWS

Contractes col·lectius: un impuls innovador per la ramaderia i l’agricultura

2 maig 2023

Holanda dona exemple amb contractes col·lectius per aquests sectors

Del 12 al 14 d’abril es va celebrar el darrer taller de co-aprenentatge del projecte EFFECT a la província de Friesland a Holanda, en el que han participat les investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) Mireia Pecurul i Sarka Hajtmarova. 

EFFECT és un projecte europeu finançat pel programa H2020, que té per objectiu analitzar, desenvolupar i provar mecanismes de contractes agroambientals innovadors per a millorar la provisió de béns ambientals. Durant el taller, els 18 participants del projecte van conèixer, gràcies a una xerrada del col·lectiu Noardlike Fryske Walden i una visita a una granja gestionada a través d’un contracte col·lectiu, l’estratègia del país pel que fa als contractes col·lectius.   

A Holanda, els sistemes agroambientals estan gestionats per 40 col·lectius d’agricultors. Cada col·lectiu signa contractes amb agricultors ramaders, als que ofereixen diferents pràctiques agroambientals i en fan el monitoratge. Així, aquests col·lectius simplifiquen els procediments legislatius pels ramaders i des-saturen l’estat que d’altra manera hauria de gestionar milers de contractes. A nivell nacional aquests col·lectius formen un òrgan de semi-govern anomenat  “Farmers&Nature”. Els membres dels col·lectius poden participar en la presa de decisions a través de reunions generals o participant en grups de treball específics.  

Els participants van visitar una granja del col·lectiu Noardlike Fryske Walden, un dels més antics del país, i que dona suport a ramaders en l’ús i monitoratge de sistemes agroambientals. Així, van poder conèixer de primera mà les problemàtiques a les que s’enfronten els agricultors de la zona, i com aquestes s’integren en la presa de decisions per assegurar el bon funcionament de les granges en el marc dels contractes col·lectius per a sistemes agroambientals. L’hoste va mostrar als investigadors els seus camps i animals, compartint experiències d’èxit. 

Durant el mes de maig es celebrarà la reunió final del projecte a Romania, que clourà oficialment al setembre.  

Per conèixer més sobre els contractes col·lectius, podeu la notícia publicada pel projecte EFFECT: https://project-effect.eu/news/effect-co-learning-visit-to-the-farm-of-gerke-jilt-veenstra-and-noardlike-fryske-walden/  

Last modified: 21 juny 2023