BLOGNEWS

ECOMITOS: un llibre sobre com la falta de rigor científic agreuja la crisi ambiental

15 gener 2024

De tot el que fem en nom del medi ambient, què és el que realment serveix? Aquest és el punt de partida del llibre que acaba de publicar Víctor Resco, coordinador de la unitat mixta de recerca del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i Agrotecnio, i professor de la Universitat de Lleida (UdL).

L’alteració ambiental del planeta és tal que comença parlar-se del Antropocè, una nova era caracteritzada per la petjada humana. ECOMITOS. Los bulos ecológicos que agravan la crisis ambiental (Plataforma Editorial, 2024) és un assaig en el qual Víctor Resco posa en dubte mesurades com les quotes d’emissions de CO₂ o els programes de reforestació per a compensar-les. En un context en el qual Nacions Unitats i la Unió Europea preparen regulacions per a limitar el perill dels abocaments dels anomenats “pèl·lets” de plàstic, Ecomitos també aborda els efectes dels microplàstics en la salut humana.

“La majoria de les mesures que s’estan prenent dins de l’anomenat Pacte Verd cauen dins de la categoria de ecomite. Són mesures que compten amb l’acceptació popular, ja que la ciutadania considera que van en la direcció correcta. Però la realitat és que enfrontar-se a la crisi global amb ecomites és com enfrontar-se a molins creient que són gegants: una aventura que no acabarà molt bé”, assegura Resco. “La Terra no es curarà amb idees, sinó amb propostes solvents. Intento promoure que no es legisli a cop de titular o de tuit, per a satisfer interessos electorals, sinó tenint en compte les evidències científiques i tècniques i considerant també les implicacions socials”, afegeix.

El seu assaig repassa temes com la crisi energètica; l’ús dels plàstics i el seu reciclatge; la gestió dels boscos; la biodiversitat i els espais protegits; la superpoblació; o l’anomenat greenwashing o màrqueting enganyosament verd.

Per a l’autor, “necessitem líders amb la preparació suficient per a revertir la degradació ambiental, considerant també la disminució de la pobresa i la desigualtat, però sense incórrer en el problema dels ecomites o les falses creences. Necessitem líders de coneixement i no d’opinió, aparcar la ideologia i empunyar la ciència i la cultura com a timó”, sentència. En el llibre, Víctor Resco anima als qui prenen les decisions a no caure en l’alarmisme i a centrar-se en promoure la recerca científica.

Last modified: 15 gener 2024