BLOGNEWS

DecisionES, nou projecte coordinat pel CTFC per millorar la gestió forestal en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes

3 febrer 2022

Es desenvoluparan eines que millorin la gestió forestal per poder lluitar contra els efectes del canvi climàtic i alhora millorar la provisió de bens i serveis que proporciona el bosc a la societat

 

El projecte servirà per millorar l’estratègia de la planificació forestal sota una mirada adaptativa i integrada

 

Jordi Garcia-Gonzalo, investigador del CTFC, coordina un grup d’institucions líder en la recerca forestal internacional

 

 

La gestió forestal sostenible, els inventaris forestals, els models matemàtics, l’ús d’intel·ligència artificial, l’anàlisi socioeconòmic, el risc d’incendis, els efectes del canvi climàtic…  Tots aquests àmbits de la recerca forestal aporten informació per poder millorar i adaptar la gestió forestal.

Aquesta informació es pot integrar en eines de suport a la decisió que facilitin i millorin la presa de decisions. Per una banda, aquestes eines poden ajudar a satisfer la creixent demanda per part de la societat de béns i serveis que es deriven del bosc, i per l’altra, abordar els efectes de les pertorbacions naturals, com ara sequeres o incendis que cada cop són més freqüents degut al canvi climàtic.

Per tal de desenvolupar aquestes eines i fer convergir tot aquest coneixement, s’acaba d’engegar el projecte DecisionES, finançat per l’Horitzó 2020 de la Unió Europea, amb una durada de 4 anys. El consorci està coordinat pel CTFC i inclou 18 institucions de recerca altament qualificades en 10 països (Espanya, Portugal, Finlàndia, Suècia, Alemanya, Costa Rica, Xile, Brasil, Canadà i Estats Units). Les institucions han estat seleccionades per l’alt nivell dels seus recercadors a nivell mundial.

La idea principal és desenvolupar eines innovadores que potenciïn el sector forestal i n’assegurin la seva futura competitivitat, millorant la resiliència del sector. Això inclou el desenvolupament de models de gestió que ajudin als responsables a fer plans de gestió que tinguin en compte diferents fonts de risc i d’incertesa per crear uns boscos més resistents i resilients a possibles pertorbacions naturals, com ara sequeres o incendis.

“Al projecte s’està treballant en temes d’innovació, des d’una perspectiva eminentment pràctica en el camp de la gestió, amb especial èmfasi en satisfer les necessitats dels gestors i el desenvolupament sostenible a través d’activitats de treball en xarxa amb institucions punteres a nivell internacional”, comenta Jordi Garcia-Gonzalo. De fet, el projecte potencia el treball en xarxa, incloent intercanvi de recercadors entre les 18 institucions participants per aconseguir els objectius definits. D’aquesta manera, es pretén aconseguir ser una referència mundial de qualitat pel que fa al desenvolupament d’eines de suport a la gestió que serviran per millorar la gestió forestal en un context de canvi global.

Last modified: 9 febrer 2022