BLOGNEWS

El cultiu de la tòfona negra salva la producció d’una mala temporada 

5 abril 2023

La producció de tòfona a nivell estatal s’ha vist afectada per la manca de precipitacions i per les elevades temperatures des del mes de maig de l’any passat.  

Tot i això, a Catalunya,  gràcies al conreu i al reg de suport, s’ha pogut arribar a unes tres tones de tòfona negra (Tuber melanosporum), una quantitat lleugerament inferior a la de la darrera temporada.   

Aquesta davallada de la producció a nivell global ha fet incrementar els preus, arribant a pagar-se un preu mig al voltant dels 500 €/kg  als productors i amb  preus molt elevats al mercat internacional.  

La producció catalana es concentra majoritàriament a la província de Lleida, on s’ha desenvolupat més el seu conreu. Catalunya, tot i no ser un gran productor, té un pes molt important en les exportacions a nivell estatal. Segons dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya representa prop d’un 32% de les exportacions de tòfona fresca i un 57% de la tòfona en conserva de tot l’estat. Lleida té una quota de mercat de gairebé el 70% de les exportacions catalanes de tòfona fresca. Els principals destinataris són França (27%) i Estats Units (18%). 

El CTFC i Trufforum presenten la tòfona catalana a Nova York  

Del 14 al 17 de març, coincidint amb el final de la campanya de tòfona, s’ha celebrat el Trufforum a Nova York. Enguany, l’edició del Trufforum s’ha dut a terme en diferents seus. Va començar a Vic el mes de febrer i acabarà a Terol el mes de desembre.  

En aquesta edició, una delegació d’investigadors, truficultors i cuiners de Catalunya, Terol, Sòria i Occitània es van desplaçar a Nova York per donar a conèixer la tòfona, promocionar el seu ús i el trufiturisme  de les  zones de producció.  

Daniel Oliach, investigador del CTFC i director del Trufforum Vic, hi va fer una presentació per donar a conèixer la tòfona negra d’Europa, el territori català com un referent a nivell productiu i gastronòmic, i l’atractiu turístic al voltant d’aquest fong.  

Last modified: 5 abril 2023