BLOGNEWS

Els anells de fades allotgen una gran diversitat de fongs en pastures de muntanya

21 juliol 2020

Tot i tenir un nom mitològic, els anells de fades són cercles originats pel creixement de determinats fongs en prats i pastures. Un estudi realitzat pel CTFC i la UdL caracteritza la comunitat d’aquests organismes en sis anells de fades d’un prat de muntanya.

 

L’estudi es centra en descriure i caracteritzar la composició de la comunitat fúngica i la seva diversitat en un prat seminatural de muntanya situat a Navès, al Solsonès,  a partir de tècniques de seqüenciació d’ADN. A més del CTFC i la UdL, també compta amb la participació d’investigadors del CSIC i de la Swedish University of Agricultural Sciences, i es publica a la revista científica Fungal Ecology.

Els resultats de l’estudi destaquen la importància de determinats fongs clau en l’estructuració de les comunitats fúngiques i el seu efecte en el conjunt de les pastures. Segons Teresa Marí, principal autora de l’article “amb aquests resultats podem comprendre millor la biodiversitat d’aquests ecosistemes i com afecten unes espècies a les altres”.

Donat que la composició de la comunitat fúngica varia en funció dels  diferents usos del sòl, es planteja necessari realitzar estudis detallats per entendre el seu paper ecològic. Dins de la diversitat general de fongs en els sòls de les pastures, els fongs dels anells de fades es consideren espècies “clau” a causa del seu fort impacte en el cicle de nutrients.

El regne dels fongs, d’interès per estudiar i conservar

Aquest estudi participa en l’augment de l’interès en la conservació del regne dels fongs, donat principalment per la seva disminució d’espècies en aquests hàbitats a causa de la intensificació de l’agricultura i la disminució en el nombre d’animals de pastura.

Aquestes pràctiques, junt amb els canvis en l’ús del sòl, també han fet disminuir significativament les pastures seminaturals a tota Europa des de principis del segle XX,  quedant restringides a zones remotes en la majoria dels països europeus.

Més informació

Marí, Teresa & Castaño, Carles & Rodríguez, Antonio & Ibañez, Mercedes & Lobo, Agustín & Sebastia, M.-Teresa. (2020). Fairy rings harbor distinct soil fungal communities and high fungal diversity in a montane grassland. Fungal Ecology. 47. 10.1016/j.funeco.2020.100962.

 

Last modified: 21 juliol 2020