BLOGNEWS

Entrevista Núria Aquilué

5 febrer 2024

La Núria Aquilué, cap del grup de recerca Precision Forestry (PrecFOR)- Noves eines per a la presa de decisions forestals, destaca els aspectes principals d’aquesta nova eina:

Quines innovacions/novetats aporta REMAINS respecte altres simuladors?

REMAINS es un simulador de paisatge que integra processos com els canvis d’usos del sòl, els incendis i la prevenció dels incendis a través de les cremes prescites. La combinació d’aquests processos el fa una eina molt flexible per explorar possibles escenaris alternatius de gestió integral del paisatge en zones de muntanya vulnerables a grans incendis forestals. REMAINS genera una sèrie de projeccions del paisatge que serveixen de base per fer-ne avaluacions de serveis ecosistèmics i entendre doncs com es comportarà la provisió de SE en un futur sota diferents escenaris de gestió del paisatge i decidir-ne la seva idoneïtat.

Com poden aquestes eines ajudar a fer més resilients els nostres paisatges?

Per poder dissenyar plans de gestió a escala de paisatge calen eines espacialment explícites que permetin projectar l’efecte,  en el seu conjunt, i les possibles interaccions d’una o altra intervenció. Altrament, degut a l’escala temporal i espacial es fa pràcticament impossible plantejar i realitzar experiments que proporcionin respostes concretes. Així, els resultats d’eines de simulació com REMAINS, permeten avaluar aquests paisatges en clau de diferents elements que contribueixen a la resiliència d’un paisatge de muntanya, com ara la resistència a grans incendis forestals, la promoció d’activitats agro-ramaderes que garanteixen un mosaic ric i heterogeni, o fins i tot la seva aportació a la conservació de la biodiversitat o a la mitigació del canvi climàtic.

Llegeix la notícia completa.

Last modified: 6 febrer 2024