BLOGNEWS

Es presenta PREVINCAT, una nova eina per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d’incendis forestals

20 febrer 2020

Aquest matí s’ha presentat el servidor PREVINCAT a la seu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.  La presentació ha anat a càrrec de l’equip que ha desenvolupat l’eina, format per investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i tècnics del DARP i de Bombers de la Generalitat.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha definit aquest nou projecte com “un instrument més que reforça les polítiques de prevenció del Departament d’Agricultura, desenvolupades durant tot l’any, no només a l’estiu”. Segons la consellera aquest “és un clar exemple de l’aposta en la prevenció d’incendis, en base a la recerca, el coneixement i la interacció amb experts en la prevenció i gestió del risc d’incendi“.

Jordà ha explicat que la gestió forestal a Catalunya garanteix la persistència de les masses forestals compatibilitzant l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos de forma sostenible en el temps, amb la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, i també amb el desenvolupament socioeconòmic del territori i la conservació de la biodiversitat. Jordà ha deixat clar que “no volem un món rural sense oportunitats perquè un territori despoblat comporta pèrdua de sobirania alimentària, pèrdua de riquesa, però també eleva el risc d’incendis forestals”. Per això, la consellera ha advertit que unes comarques sense una gestió sostenible activa del nostre territori i també de les nostres masses forestals són i seran unes comarques amb un elevat risc d’incendi. Jordà ha tancat la seva intervenció lloant el projecte que avui s’ha presentat perquè “ens calen eines i informació per definir zones prioritàries de gestió més eficients per la prevenció i la gestió d’incendis forestals”.

Per part del CTFC, Antoni Trasobares ha destacat la utilitat de l’eina per a la gestió del territori des de diferents aspectes, social, econòmic i ambiental. PREVINCAT ajudarà a ser més efectius amb els recursos actuals.  “Necessitem uns boscos en bones condicions, davant del risc que suposa el canvi climàtic i els incendis forestals. Cal utilitzar les eines de què disposem per a la presa de decisions, basades en el coneixement, sobre la prevenció i gestió d’aquests incendis forestals”.

 

Una eina interactiva que permet la planificació de la prevenció

Des del servidor es poden descarregar dades, cartografia i informació d’utilitat per a la prevenció, la gestió i l’extinció incendis forestals. S’hi pot trobar informació sobre models de combustibles i dades climàtiques, necessàries per fer simulacions d’incendis.  És una eina d’utilitat per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d’incendis forestals a Catalunya (zones vulnerables, realització de plans de prevenció incendis, etc.).

PREVINCAT és un servidor que permet descarregar dades, cartografia i informació d’utilitat per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d’incendis forestals a Catalunya (zones vulnerables, realització de plans de prevenció incendis, etc.).

Les dades disponibles permeten realitzar simulacions d’incendis forestals en qualsevol zona del país, a partir d’un servidor de cartografia i de dades climàtiques. En base a diferents criteris (comportament del foc, vegetació, nuclis urbans, biodiversitat, paisatge,…) es poden definir les zones prioritàries de gestió de cara a la prevenció, optimitzant els recursos disponibles.

 

 

 

Last modified: 20 febrer 2020