BLOGNEWS

La gestió forestal ajuda a preservar l’hàbitat d’espècies protegides

26 juliol 2019

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està duent a terme treballs silvícoles a la muntanya de Sant Miquel a Setcases (Ripollès) per preservar i gestionar l’habitat del gall fer (Tetrao urogallus). Concretament, els treballs que s’hi estan duent a terme permeten deixar espais dins del bosc perquè els pollets trobin amagatalls i es puguin protegir dels depredadors.

Per dur a terme aquests treballs silvícoles, s’ha comptat amb la col·laboració del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

El gall fer, una de les espècies forestals més amenaçada

El gall fer a Catalunya viu en algunes forests de l’àmbit del Pirineu i el Prepirineu. La seva població s’està reduint de manera lenta però progressiva des de l’inici de la dècada dels vuitanta. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l’Alt Urgell, i també a certes serres prepirinenques, ha estat constatada una davallada poblacional causada per alteracions de l’hàbitat.

És una espècie molt discreta que necessita boscos madurs ben desenvolupats i molta tranquil·litat. Així, viu en els boscos freds de pi negre i pi roig del vessant sud pirinenc i en els de faig i avet del vessant nord.

Els mascles tenen una tonalitat fosca, amb plomes negres al cos, marrons a les ales i unes irisacions blau-verdes en el coll i el pit. Fan uns 95 cm des del bec fins a la cua i un pes d’uns 3,5 a 4 kg. Contràriament, les femelles són de color marró amb una zona al pit d’un color carbassa pàl·lid. Fan uns 60-65 cm i pesen al voltant d’1,5 kg.

Actualment, els mascles censats no arriben als 400 exemplars a Catalunya. Així, en els deu últims anys, l’espècie ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català.

El projecte HABIOS

Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte europeu HABIOS, que treballa per preservar i gestionar els hàbitats de l’avifauna del Pirineu. Es tracta de conservar i protegir els hàbitats de diverses espècies d’ocells emblemàtics i de gran valor patrimonial i fer-los compatibles amb activitats com l’aprofitament forestal, la pastura o el turisme. Es vol millorar el coneixement sobre l’abundància de les espècies i dels seus habitats naturals, i definir i implementar estratègies transfrontereres de gestió comuna d’habitats en concertació amb els actors locals.

El projecte està liderat per Gestión Ambiental de Navarra. EL CTFC coordina la part catalana del projecte pel que fa a la integració de mesures de conservació del gall fer (i altres espècies bioindicadores o amenaçades de fauna, com el mussol pirinenc) en la gestió forestal, en col·laboració amb la subdirecció general de boscos del DARP i el Servei de Fauna i Flora del DTES. Per la part catalana del projecte, també n’és soci el Conselh Generau d’Aran.

L’objectiu és oferir als gestors del medi natural orientacions de conservació d’aquestes espècies que es puguin integrar als Instruments de Planificació Ambiental i alhora es puguin aplicar mesures de gestió forestal per millorar les seves poblacions, com s’està fent a la Muntanya de Sant Miquel, forest patrimonial de la Generalitat de Catalunya.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Last modified: 29 juliol 2019