BLOGNEWS

La ramaderia extensiva i el pastoralisme, protagonistes de diverses trobades tècniques

30 setembre 2021

Aquest mes de setembre s’han dut a terme diverses trobades al voltant de la ramaderia extensiva i el pastoralisme, tant a Espanya com a França

Elsa Varela, investigadora del CTFC, hi ha participat parlant de pasturatge i prevenció d’incendis, manteniment de zones d’Alt valor Natural i polítiques agrícoles

 

Del 15 al 19 de setembre, ha tingut lloc la cinquena edició de Territorios Pastoreados , a Tudela (Navarra). És un espai de trobada ja molt consolidat entre les diferents persones i entitats vinculades a la ramaderia extensiva i el pastoralisme, des de ramaders i pastors a persones  investigadores, tècniques d’administracions, empreses properes al sector i entitats del tercer sector entorn de la Plataforma per la ramaderia extensiva i el pastoralisme. Elsa Varela, investigadora de CTFC, va presentar una ponència titulada “Esquemes de pagament per pasturatge per a la prevenció d’incendis: reflexions, oportunitats i dificultats per a la seva implementació” sobre com la ramaderia extensiva pot ser una eina per prevenir incendis forestals. La presentació es va fer a la taula de debat sobre pagaments per serveis ecosistèmics.

Trobada a Colmar. Autora de la foto: Elsa Varela

D’altra banda, a Colmar (França) a la regió de l’Alt Rin i el massís des Vosges, es va celebrar del 20 al 22 de setembre el tercer col·loqui SERAM  (Semaine Européenne des races locales des massifs) amb diverses ponències i vistes a explotacions extensives de races tradicionals de la regió. Es va discutir sobre el canvi climàtic, les races tradicionals i la producció ramadera en regions de muntanya, així com sobre polítiques agrícoles i la viabilitat de el sector. Elsa Varela va participar en la sessió sobre polítiques agrícoles i expectatives socials amb una ponència titulada “Farming changes, societal demands and” new “services provided by extensive livestock farming systems. An overview from Spain “.

Finalment, el XI Foro Nacional Caprino celebrat a El Ejido (Almeria) el 23 i 24 de setembre, va comptar amb una taula rodona d’obertura del Fòrum sobre Amenaces i oportunitats del sector caprí front davant del canvi climàtic on Varela va participar, aportant la seva visió sobre el paper de la ramaderia extensiva en el manteniment de les zones d’Alt Valor Natural, la valoració social del sector i les aliances que es poden traçar amb el sector forestal per aconseguir paisatges més resilients.

Foto de la notícia: Bárdenas Reales (Navarra), durant Territorios pastoreados. Autor: Antonio Lecegui

Last modified: 1 octubre 2021